Ekonomi på Högskolan drar studenter globalt

Högskolans magisterprogram i företagsekonomi är utan tvekan en en attraktiv utbildning. Den har lockat högt kvalificerade studenter från hela jordklotet till Gotland för att studera. I förra veckan började utbildningen.

Internationellt. Studenter från 20 nationer på högskolans magisterprogram i företagsekonomi. Här poserar några av dem utanför högskolan i Visby. Fr v: Sergii Sheheglov, Ukraina, Vanda Jirasek, Kroatien, Askot Khalatyan, Armenien, Pramila K C, Nepal, Yan Singsing, Kina, samt Matilda Dahl lektor i företagsekonomi och programansvarig vid högskolan. Foto: Ulf Glimfalk

Internationellt. Studenter från 20 nationer på högskolans magisterprogram i företagsekonomi. Här poserar några av dem utanför högskolan i Visby. Fr v: Sergii Sheheglov, Ukraina, Vanda Jirasek, Kroatien, Askot Khalatyan, Armenien, Pramila K C, Nepal, Yan Singsing, Kina, samt Matilda Dahl lektor i företagsekonomi och programansvarig vid högskolan. Foto: Ulf Glimfalk

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2009-09-02 04:00
"Master of International Management" heter utbildningen som tydligen står sig bra i konkurrensen bland liknande ekonomiutbildningar världen över. Genom internet är Högskolan på Gotland nåbar för alla studenter världen över.
Det gäller för högskolan att vara i frontlinjen när det gäller attraktiva utbildningar. Nu tycks man alltså ha lyckats med detta förutsatt att de studenter som nu kommit hit får sina förhoppningar infriade under utbildningstiden.

På campus
I förra veckan startade magisterutbildningen för 40 studenter som kommer från 20 nationer. Det här är en utbildning där studenterna måste vara på plats i Visby. Det går alltså inte att klara av delar av undervisningen på distans.
Det gotländska näringslivet har en möjlighet att dra nytta av studenterna och deras kunskaper, vilka ska stå sig mycket bra internationellt. Samtliga kommer nämligen att skriva sina magisteruppsatser i vår och många av dem kommer att göra det om gotländska företag och organisationer.

Mångfald
Matilda Dahl, lektor i företagsekonomi och programansvarig, berättar att på avdelningen för företagsekonomi är man helt tagna av mångfalden och ambitionsnivån när det gäller de här studenterna. De kommer från Nepal, Bangladesh, Tjeckien, Armenien, Ryssland, Etiopien, Frankrike, Mexiko, Sverige, Kina, Ukraina - för att nämna några av de 20 nationerna.
Sergii Sheheglov, Ukraina, berättar att hans frus syster har studerat vid Högskolan i Visby och att hon rekommenderade honom att studera här.
Vanda Jirasek, Kroatien, berättar att hon blev intresserad av utbildningen i Visby när hon letade lämpliga utbildningar på internet. Hon tycker också om Sverige som land.
Pramila K. C. från Nepal tyckte att valet var lätt mellan en utbildning i Stockholm och den på Gotland.
Askot Khalatyan från Armenien valde mellan flera platser men tyckte att staden Visbys kulturella värde avgjorde.

Hittade i Kina
Yan Singsing berättar hur hon satt hemma vid datorn i Kina och hittade högskolans hemsida. Nu är hon lycklig över att vara här med en annan student från Kina. Hon har hemlängtan men kanske blir det en hemresa på jullovet.
Alla de här fem studenterna har valt att studera svenska jämsides med ekonomiutbildningen.

Vill stanna
När det gäller framtidsplanerna avslöjar Sergii Sheheglov att han siktar på ett jobb i Sverige. Vanda Jirasek vet inte om hon kommer att ha nytta av just den här utbildningen hemma i Kroatien men hon tycker att det är en bra erfarenhet att ägna ett år åt ekonomi och språkstudier.
Yan Singsing siktar på en doktorsgrad. Pramila K. C. arbetade på bank hemma i Nepal och ville vidareutbilda sig. Hon tänker avancera inom samma bank efter studierna i Visby och då med nya spännande idéer som hon tror att den här utbildningen ska ge henne.
Askot Khalatyan berättar att det här är första gången han varit utomlands ensam och att det ger lite hemlängtan. Hans mål är att få en bra företagsekonomisk utbildning som kanske ska leda till ett arbete i Sverige. Han tycker människorna här är trevliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om