Mellan 1 mars och 30 augusti varslades 274 anställda om uppsägning på Gotland, samtliga fick beskedet i början av den perioden.
– Sedan juli har inga nya varsel lagts och det skiljer oss från hur det ser ut på fastlandet. Under augusti i fjol lades 24 varsel, så det ser rent av bättre i år, säger Sandra Larsson, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen i Visby.
Svenskt näringslivs siffror för antal anställda som är berörda av konkurser visar på samma trend. Sammanlagt 23 personer hittills i år jämfört med 32 under samma tid förra året.
Sammanlagt 1 772 personer är korttidspermitterade på Gotland, men siffran har i stort sett inte ändrats sedan i juni.
– Det ser positivt ut, säger Sandra Larsson.
Den öppna arbetslösheten i landet som helhet ligger på 9,2 procent, på Gotland är den för närvarande 6,6 procent av arbetskraften. Gotland har bättre siffror än fastlandet, men den ekonomiska coronakrisen kan nå Gotland senare i höst. Företag har kunnat skjuta på skatteinbetalningar, men pengarna ska in, om än senare än normalt.
– Det kan vara så att vi klarat oss bättre ur den här krisen, men det är för tidigt att säga, säger Sandra Larsson.
Totalt sett i landet är hotell och restaurang är den hårdast drabbade sektorn, men det läggs också många varsel inom tillverkningsindustrin. Trenderna på arbetsmarknaden är delvis motstridiga. Samtidigt som fler varslas om uppsägning så ser Arbetsförmedlingen att fler också får nya jobb.