"Ekonomin utesluter kvinnliga brandmän"

I Sverige är drygt 1 av 100 heltidsbrandmän en kvinna. På Gotland finns 24 heltidsbrandmän, varav 0 kvinnor. Förklaringen?- Kommunens besparingsiver stänger kvinnorna ute från brandstationen. Inte yrket i sig.

Debatterar. "Kvinnan kanske inte alltid kan säga "Det är jag som står längst upp på brandstegen!". Däremot borde hon få förutsättningar att säga "Det är jag som kör dit stegen och ser till att den hamnar på rätt plats, i rätt tid!". Det säger Ulf Jonasson, före detta brandmästare.Arkivfoto: ROLF JÖNSSON

Debatterar. "Kvinnan kanske inte alltid kan säga "Det är jag som står längst upp på brandstegen!". Däremot borde hon få förutsättningar att säga "Det är jag som kör dit stegen och ser till att den hamnar på rätt plats, i rätt tid!". Det säger Ulf Jonasson, före detta brandmästare.Arkivfoto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-11-26 04:00
Det säger Ulf Jonasson. Han har 35 års perspektiv som brandman, varav många år som brandmästare, på Gotland. Under sina tjänsteår höjde han gärna rösten om arbetsvillkor, organisation och ekonomi. Det har han fortsatt med, fast han gick i tjänstepension i fjol.
Men, spelar det någon roll att det knappt finns några kvinnliga heltidsbrandmän?
- Kanske inte för oss som brandmän - men för kvinnorna som trängs undan är det ju ett problem, säger Ulf Jonasson.
Att det är klent ställt med jämställdheten inom svensk räddningskår är väl känt. Av 100 sökande till den nationella brandmannautbildningen är 9,3 kvinnor. Av 100 heltidsbrandmän är 1,5 kvinna. De flesta andra sållas bort av de hårda fysiska testerna efter utbildningen, då de söker tjänst på en specifik station.
Är det inte helt enkelt så att brandmannajobbet kräver en fysik som nästan bara män har?
- På många områden, men inte alla. Alla måste inte vara rökdykare. Man kan köra brandbil och tankbil, sköta pumpen... sådant som inte kräver stor fysisk styrka. Det går att anpassa kåren efter verkligheten och släppa in kvinnorna - men då måste politikerna vilja det.

Större styrkor
Gotlands enda heltidskår, den i Visby, bemannas av fyra fem-mannastyrkor. Deltidsbrandkårerna i Hemse och Klintehamn har också fem-mannastyrkor.
Fem är minimum för att få rökdyka under utryckning. Därmed måste alla i de nuvarande styrkorna uppfylla de högst ställda fysiska kraven. Fem man innebär också att bara en släckbil kan lämna stationen direkt. Stegbilen kommer iväg först när en deltidskår hunnit in till Visby och hämtat den.
Absurt och otryggt, menar Ulf Jonasson:
- Om kommunen anställer fyra personer till blir varje styrka sex man stark. Då kan man köra iväg med både släckbil och stegbil. Dessutom öppnar man för differentierade tjänster, där alla inte måste uppfylla de högsta fysiska kraven. Vi har alltid argumenterat för sexmannastyrkor. Jämställdheten är ytterligare ett argument.

Konservativt
Ulf Jonasson menar att inte bara själva organisationen behöver förändras, utan också traditionella föreställningar om kvinnor i ett mansdominerat yrke.
- Räddningskåren är konservativ. Det finns folk både inom och utom kåren som tycker att brandmän ska vara män. Min övertygelse är att kvinnor gör en precis lika bra insats, men utan rökdykarkravet. Fast det är klart. Kommer det en kvinna som kan rökdyka, ska hon naturligtvis göra det.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har som mål att 40 procent av brandmännen år 2014 ska vara kvinnor. I fjol var siffran 1,5 procent.
MSB gav i fjol 2,6 miljoner till ett treårigt forskningsprojekt om "maskulinitet och risk i svensk räddningstjänst", vid Uppsala universitet.
MSB gav i år 8 miljoner vardera till två fyraåriga forskningsprojekt om genusperspektiv inom svensk räddningstjänst, vid Karlstads universitet och Luleå tekniska universitet.
Frågor som ställs är bland annat om maskulinitet i sig kan betraktas som en risk och om varför de flesta kvinnliga brandmän arbetar deltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!