Kraftigt ökade kostnader för hushållen

En sammanställning av kostnaderna för räntor, mat, drivmedel och el visar en nästan 40-procentig ökning på Gotland de senaste två åren.

I år lägger en gotländsk barnfamilj drygt 249 000 kronor på räntor, mat, drivmedel och el. År 2021 var motsvarande siffra drygt 174 000, en ökning med nästan 40 procent.

I år lägger en gotländsk barnfamilj drygt 249 000 kronor på räntor, mat, drivmedel och el. År 2021 var motsvarande siffra drygt 174 000, en ökning med nästan 40 procent.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-08-21 11:10

Det är Länsförsäkringar som har räknat ut hur mycket kostnader en barnfamilj (två vuxna och två barn som bor i villa och har bil) har under ett år. Det handlar om kostnader för räntor, mat, drivmedel och el.

Uträkningarna visar att kostnaderna har ökat stort de senaste två åren. I år lägger en gotländsk barnfamilj drygt 249 000 kronor på räntor, mat, drivmedel och el. År 2021 var motsvarande siffra drygt 174 000, en ökning med nästan 40 procent. 

I riket som helhet ligger hushållens kostnader lite högre än på Gotland, 256 000 kronor och ökningen sedan 2021 är också lite större, 44 procent. Enligt Länsförsäkringar står livsmedel för nästan hälften av hushållens totala kostnader men det är boräntorna som bidrar mest till den stora uppgången.

– Det är kännbart för alla och det går inte längre att stoppa huvudet i sanden. Jag tror att det är dags för alla hushåll att göra någon slags kalkyl: hur ligger vi till finansiellt och hur klarar vi av det, säger Sharon Lavie, sparekonom på Lendo, och fortsätter:

– Behöver man hjälp med att reda ut vad man ska prioritera och hur man ska få ihop det så tycker jag att man ska vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare.

undefined
Sharon Lavie, sparekonom, säger att det kan vara läge att flytta till ett billigare boende om man har svårt att klara högre räntor.

Sharon Lavie tror att det kommer ytterligare ett par räntehöjningar i år och att styrräntan kommer att landa på minst 4,25 procent. Det är kännbart för både villaägare och bostadsrättsägare.

– Givetvis är räntorna en stor del för de som har bostadslån för det är ju ganska stora summor. Och bostadsrätten åker på en dubbelsmäll, de har både sina egna lån som ibland kan vara väldigt, väldigt höga plus att de har föreningens lån som även ökar avgiften, säger Sharon Lavie som också går så långt att hon rekommenderar de med stora lån att kanske byta bostad.

– Hamnar man i en situation där man känner att man har väldigt hög belåning och inte klarar av det här räntetrycket och går och väntar på att något ska hända, så tycker jag att man ska ta en rejäl funderare på hur man bor och kanske skala ner.

Sharon Lavie menar att det kan vara ett bra läge att flytta, nu när priserna på bostäder har sjunkit, och hon tror inte att de kommer att öka så snabbt. Hon vill också skicka med ett tips.

– Så fort vi får en signal från riksbanken att vi har nått en slags räntetopp, då tror jag att det blir en ketchupeffekt på bostadsmarknaden. Det finns ett uppdämt behov och det är bättre att köpa nu än att vänta kanske ett halvår.

undefined
Livsmedel står för nästan hälften av hushållens kostnader.

När det gäller elpriserna spår Länsförsäkringar att de kommer att minska i år jämfört med 2022. Sharon Lavie är inte riktigt lika säker.

– Elen, det är som att titta i en spåkula, för det beror så mycket på väder och vind och politisk situation. Jag tror inte att elpriserna kommer att röra sig neråt så att det märks, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte heller att oljepriserna blir så mycket billigare, maten kanske lite billigare. Men det finns så många faktorer som påverkar matpriserna, torka och läget i världen.

undefined
En undersökning visar att hushållens kostnader för el, drivmedel, räntor och mat har stigit kraftigt sedan 2021. En orsak är högre elpriser.

För 2024 ser läget lite ljusare ut, enligt Länsförsäkringar, men inte heller där är Sharon Lavie riktigt överens med dem. Lönerna har fortfarande inte kompenserat inflationen, och räntorna kommer att ligga kvar på en relativt hög nivå fram till 2025.

– Jag tror att reallönen kommer att fortsätta minska ett tag till, dessvärre. Så vi kommer att känna oss lite fattigare både i höst och nästa år, säger Sharon Lavie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!