"Ekoturism kan ge många jobb på ön"
Satsa på Ekoturism. Skapa en naturpark på Lojsta hed med älgar, vargar och med rådjur, kronhjort och kanske också mård och grävling. Internationellt satsas stort på sådana här naturparker.Ekoturism kan ge många jobb på Gotland.Det tror Lars Hjelm, distriktschef vid Folksam i Stockholm och sommargotlänning sedan 25 år, som kommer med den här idén. Thage G. Peterson, regeringens Gotlandssamordnare, är informerad om förslaget.
Därför Har Lars Hjelm skrivit ett brev till GA där han berättar om sitt förslag om Ekoturism med ett stort viltreservat. Med sitt förslag vill han gärna ha i gång en debatt på Gotland.
Lars Hjelm och hans fru Ingrid är mycket naturintresserade och har gjort många vandringar över hela Gotland. Sedan ett 25-tal år är de sommargotlänningar vid Tjälder i Boge.
Ett naturområde som de tycker är mycket intressant är det stora skogsområdet vid Lojsta hed. En idé är att göra skogsområdet till ett ekoturistområde, som representerar den biologiska mångfalden med hela näringskedjan. Då inklusive fastlandets djurliv med undantag för det som finns i renbeteslandet i Norrland.
I en stor inhägnad naturpark skulle man inplantera djur som älg, lo, mård, grävling och varg och även ha rådjur, kronhjort, och vildsvin i reservatet. Björn tror Lars Hjelm dock inte är realistiskt att ha.
<span class=MR>Tyska turister</span>
Vilka ska då lockas att komma till naturparken? Hur många jobb kan det här ge? På den sista frågan finns inget svar. När det gäller den första skriver Lars Hjelm att en sådan här naturpark kan locka både svenska och utländska turister. "Särskilt i Tyskland är intresset mycket stort för exotiska skandinaviska djur som älgar och vargar. Också här i Sverige borde det vara intressant, då vi inte har en sådan här anläggning där djuren rör sig helt fritt tillsammans med människor. Som exempelvis i Yellowstones nationalpark i USA".
Lars Hjelm tror också att det kan bli ringar på vattnet. Förutsättningar skapas för hotell- och restaurangrörelse.
Kanske kan man också anordna andra aktiviteter i anslutning till parken. Konferensverksamhet borde exempelvis kunna vara möjlig i anslutning till naturparken.
Sydafrika och USA
"Internationellt satsas i dag stort på den är typen av naturparker, som sedan drivs i privat regi. Lokalbefolkningen kan därvid dra stor nytta i form av nya arbetstillfällen och ekonomisk utveckling.
Speciellt i Sydafrika har många sådana här projekt dragits i gång. Djuren har snabbt funnit sig tillrätta. Självfallet är grundförutsättningarna annorlunda här i Sverige. Men det behöver ändå inte vara helt fel att också pröva ett liknande projekt i vårt land", skriver Lars Hjelm.
För Gotlands framtid finns stora behöv av nysatsningar och då kanske inom andra områden än de traditionella näringarna, resonerar Lars Hjelm och påpekar att det finns ett statlig uppdrag som jobbar med framtidsfrågor för det gotländska näringslivet. Det vill säga det uppdrag som Thage G. Peterson ansvarar för.
Det som Lars Hjelm för fram är, skriver han, ett diskussionslag i den fortsatta debatten. Han skissar så på hur man kan skapa en inhägnad naturpark som också är rymningssäkert och tillräckligt stort för att möjliggöra ett naturligt beteende för de inplanterade djuren. Stödutfordring behövs kanske vintertid.
<span class=MR>Rymningssäkert</span>
Också vägar genom området måste vara stängslade men med viltpassager.
Ett särskilt område ska finnas för vildrussen, precis som nu. De ska alltså inte beröras av naturparken, men kan mycket väl vara en del av ekoturismen, som "en extra krydda", skriver Lars Hjelm.
Han går sedan ganska detaljerat in på hur man ska ordna för djuren respektive besökarna och hur markägarna ska ersättas, exempelvis vid betesskador och för upplåtande av mark. Normal jakt för att hålla djurstammarna på rimlig nivå ska också kunna bedrivas.
För att klara investeringar, ersättningar till markägare och andra kostnader så föreslår Lars Hjelm att staten måste gå in med pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!