Elektriker ger inte upp

På måndagsmorgonen togs fyra elinstallatörer vid Slite Elfirma ut i strejk.

Gotland2007-05-08 06:00
Någon lösning på den pågående elektrikerkonflikten hade vid denna tidnings pressläggning inte nåtts, förhandlingarna fortsätter och ytterligare stridsåtgärder kan komma. Jo Swe El som tidigare varslats har dock fått dispens.
Enligt ombudsman Mikael Pettersson på Svenska Elektrikerförbundet, SEF, var parterna efter fredagens överläggningar inte överens om någonting. Men förhandlingarna återupptogs vid middagstid på måndagen.
På Borgen i Visby träffade då också de gotländska medlemmarna i Svenska Elektrikerförbundet, SEF, ombudsman Pelle Barklund från "el-ettan" i Stockholm. Han kom till ön för att informera medlemmarna och dela ut konfliktkort till de strejkande.
Och stridsviljan finns.
- Vi håller på så länge det behövs, säger en av de strejkande elektrikerna, Lennart Uddin. Men han tycker också att det inte är bra när det blir konflikt och att de på den lilla firman är som en familj utan orättvisor.

Gott om jobb
Deras arbetsgivare talar om vikande orderingång på grund av konflikten och aviserar att permitteringar kan bli nödvändiga. Men detta är inget som oroar de fackliga medlemmarna.
- Det finns gott om jobb i dag i hela byggbranschen, det finns knappt elektriker att få tag på, säger Lennart Uddin.
Deras kollegor som inte är med i SEF arbetar trots fackets blockad. Något som inte känns självklart för de organiserade.
- Även de som inte är med i facket lever på våra avtal och vi kommer att anmäla till förbundskontoret de som arbetar trots blockaden, så mycket annat kan vi inte göra, säger ombudsman Pelle Barklund.
Läget är låst och om parterna inte kan komma överens om vad avtalet ska innehålla kan strejken utökas. Då tror Pelle Barklund att större arbetsplatser blir uttagna, men det går inte från en dag till en annan.
- Vi har sju dagars varseltid och LOs styrelse måste godkänna det om fler än tre procent av våra cirka 4 200 medlemmar berörs, säger Pelle Barklund.
Den gränsen har inte passerats trots att LKAB tidigare tagits ut i strejk och alltså från och med i går ytterligare omkring 30 mindre företag över hela landet där urvalet gjorts med tanke på geografisk spridning.

Traktamentsboende
På Gotland finns omkring 120 organiserade elektriker och ett 20-tal som inte är med i facket. Av dessa togs fyra stycken ut i strejk på måndagen. Några av stridsfrågorna rör traktamentsboende, möjligheten att få jobba på ackord, reglerad dygnsvila med mera, medan lönen har ett treårigt avtal på totalt 10,2 procent
Hos Jo Swe El råder en viss förvirring över beskedet om dispens eftersom de inte ansökt om det.
- Jag är absolut inte ledsen över det. Vi hade ifrågasatt hur man valt ut företag till strejken och frågat förbundet om varför vi var uttagna om konflikten skulle trappas upp. Sen ringde de och sa att vi fått dispens tills vi hör något annat från dem, säger Tony Johansson vid Jo Swe El, där man alltså jobbar på som vanligt än så länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om