Ett parallellt universum. Så beskriver läraren Diego Rossi sal 129 på Wisbygymnasiet, när han näst sista dagen med egen nyckel känslosamt vrider upp låset.
– Det här är inte det romerska riket, men nu är det Nannas rike, säger han och utbrister:
– Det gör ont att lämna!
Sedan i höstas har beslutet att avrunda sin långa lärarkarriär mognat fram hos Diego Rossi, italienaren vars första kontakt med Sverige var "Vi på Saltkråkan" som dubbad sändes i kanalen Rai Uno på tv. Farbror Melker och den svenska idyllen blev en kontrast till Röda brigaderna och ett oroligt Italien för den unga Diego.
Att han första gången efter pandemin, tillsammans med sin fru Yoko, den 24 februari i år flög till Milano samma dag som kriget i Ukraina bröt ut har skyndat på beslutet. Italien drabbades hårt under såväl första som andra världskriget och i oroliga tider vill Diego hålla ihop sin familj.
Efter 24 år som lärare på Wisbygymnasiet blir han svensk folkpensionär och tar nu med sig Yoko till Linköping, där dottern Giulia bor och studerar.
– Med ett enormt vemod. Vi känner ingen i Linköping, förutom Giulia och hennes fantastiska pojkvän. Att lämna alla sina kollegor, det är tungt, säger han och har svårt att hålla tillbaka sina känslor.
Under sina år som språklärare uppskattar Diego själv att fler än 1 000 elever passerat hans klassrum. Och inte bara där, flera hundra av dem har också varit med på de Italienresor som Diego varit ledare för.
– När jag hittar någon av mina före detta elever på Facebook blir jag jättenostalgisk. Några har haft Colosseum eller Cinque Terre som bakgrundsbilder och då blir jag så himla glad, säger han.
Resorna gick bland annat till Milano, Matera, Sardinien och Reggio Emilia. Under tio år åkte Diego och hans elever till huvudstaden Rom, som han lärt sig att se genom elevernas ögon.
– Jag har lett dem till mitt hemland Italien, men det är mina elever som ofta har botat min hemlängtan med sin entusiasm och sin empati, säger han.
Åren 2004 till 2007 var Nanna Bergquist hans elev och hon glömmer aldrig sin första resa till Rom.
– Det var jättekul och det kändes som att vi var i maskopi med Diego. Vi elever hängde på och förstod att Rom var en stad som man måste inta – och det gjorde vi, säger hon medan Diego påminner om hur han klev ut och stoppade trafiken i staden där bilarna är en mardröm.
Nanna Bergquist bor i Ljugarn och arbetar egentligen som regionarkivarie. Hon har en fil. kand i italienska och är just nu tjänstledig, för att – om inte axla Diegos mantel – så i alla fall göra ett försök att låta hans ande leva kvar på skolan.
– Hon har en fantastisk glöd. Nanna har läraren i sig och är en fantastisk berättare, säger Diego Rossi och förklarar hur tacksam han är över sin efterträdare:
– Ett dött antikt språk som latin, cirka 3 000 år gammalt, fortsätter i Nanna att leva och nå våra ungdomar.
De populära språkresorna till Italien vill Nanna Bergquist fortsätta med, liksom att hålla liv i de latinska språken på Wisbygymnasiet.
– Det betyder att Gotland fortsatt är en plats i världen. Med ett tredje språk kan du enklare ta dig fram i världen och det gynnar dig i jobbet. Men det är inte hela sanningen. Framför allt gör det dig rikare som person, säger hon.