Elever från Elfrida Andréegymnasiet till rikssemifinal i matlagningstävling

Bland 85 tävlande har ett lag från restaurangprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet i Visby gått vidare till semifinal i "Matkristallen", Sveriges största matlagningstävling.
"Gotland­ett annorlunda lag" kallar sig gotlandslaget med Sofie Lönnqvist, Carolina Hellenberg och Tobias Nyrot med läraren Tina Oldenburg som lagledare.
I semifinalen deltar 21 lag och åtta av dem får fortsätta till finalen som avgörs på Gastro Nord, Stockholms- mässan den 18 mars.

Gotland2003-01-08 04:00
"Matkristallen" riktas till avgångseleverna på gymnasieskolornas restaurangprogram i hela landet. I tävlingen, som nu sker för sjätte året sedan starten, tävlar eleverna i lag om tre personer med en lärare som lagledare.
Lagens uppgift är att tillaga en lunchrätt och en a la carte-rätt och tävlingsbidragen ska bestå av till minst 60 procent av djupfrysta produkter.
<span class=MR>85 tävlingsbidrag</span>
85 lag har skickat in tävlingsbidrag till Matkristallen 2003. Bidragen har bedömts av en jury från Svenska Kockars förening under ledning av Håkan Emilsson som också är tävlingsansvarig för nationella tävlingar.
21 lag har gått vidare till årets tre semifinaler, däribland det gotländska laget från Elfrida Andreéegymnasiet. Laget startar som nummer sex i semifinalen som avgörs den 6 februari på Stockholms hotell- och restaurangskola i Globen där Ulf Elfving är konferencier. Första pris i tävlingen är en resa till Barcelona för hela det vinnande laget.
­ De tävlande lagen har först konstruerat recept med motivering, kalkyler och näringsberäkning. De har lagat upp recepten och tagit bilder och skickat in för bedömning. I år har 85 tävlingsbidrag bedömts av juryn som har valt ut 21 lag som går vidare till semifinal, berättar Sara Andersson som är Matkristallens projektledare.
Gotland har varit representerad tidigare i tävlingen. För två år sedan kvalificerades ett lag från Elfrida Andréegymnasiet under ledning av läraren Paul Bergström till semifinal.
<span class=MR>Öns tävlingsbidrag</span>
Årets gotländska lag tävlar med en lunch bestående av marinerade grytstrimlor med couscous och kanelsky, och en a la carte med citronmarinerad laxtournedos med svart pasta.
­ Med "Matkristallen" vill vi visa att djupfrysta produkter, rätt hanterade, är utmärkt lämpade för förstklassig gastronomisk matlagning. Tävlingen syftar också till att öka intresset för djupfryst i utbildningen och att visa på möjligheterna med djupfryst vad gäller tid, ekonomi och näringsvärden. Genom "Matkristallen" får unga, blivande kockar även möjlighet att testa sin förmåga och sin gastronomiska kreativitet. Tävlingen har även blivit ett sätt för restauranglärare att motivera och engagera eleverna, förklarar tävlingens projektledning.
Just nu gör avgångseleverna på restaurangprogrammet vid Elfrida Andréegymnasiet en tio veckor lång praktikperiod. Eleverna är därmed inte i skolan och de tre som ingår i tävlingslaget "Gotland­ett annorlunda lag" är borta från ön.
­ Sofie Lönnqvist gör sin praktik i London, Tobias Nyrot är i Stockholm där jag också gör min praktik. Men innan semifinalen kommer vi alla tre hem till ön för fyra dagars hårdträning inför tävlingen, berättar Carolina Hellenberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!