Elever från Gotland och Rhodos studerar turismen på de två öarna
Turisteleverna på Richard Steffengymnasiet vid Säve i Visby har fått ett minne för livet.I ett utbyte med en turism-skola på Rhodos har de både fått lära känna nya vänner, en ny kultur och turistnäringen på den välbesökta grekiska ön.
EU bjöd på ett utbyte med en klass turistelever från Rhodos mot att klasserna tillsammans arbetade fram en rapport om hur turismen ser ut på Gotland och Rhodos.
Förberedelserna inleddes i höstas och efter påsklovet bar det av. Hela klass Sp2f och delar av klass Sp3g flög iväg till Grekland.
<span class=MR>Liknande studier</span>
Under en vecka fick de lära känna den grekiska ön och turistbranschen på Rhodos och framför allt 20 grekiska elever som precis som de själva valt att inrikta sina studier på turism.
De grekiska eleverna är lite äldre än eleverna i Säveklasserna och deras utbildning har en mer praktisk inriktning, men det är mer som förenar än som skiljer klasserna från varandra. Efter två veckors intensivt umgänge, först i Grekland och sedan här på Gotland, har de blivit riktigt goda vänner.
På Gotland har eleverna från Rhodos kunnat konstatera att de gamla stadskärnorna i Visby och i Rhodos stad påminner om varandra. Den stora turisttillströmningen är också något som öarna har gemensamt, men turismen på Rhodos skiljer sig från den gotländska på flera sätt. Dels är säsongen längre på Rhodos, dels har turismen blivit mer iögonenfallande på den grekiska ön.
<span class=MR>Har grekisk släkt på vänön</span>
Maria Eliadis som går i klass Sp3g på Richard Steffengymnasiet har själv bott på Rhodos och har släkten där. Hon vet hur hennes farmor känner inför turisttillströmningen:
Hon tycker att det har gått för långt när det finns fler hotell än vanliga hus. Hon kan tala om att "det var bättre förr".
Men Maria Eliadis och hennes klasskamrat Ann-Sofie Valter tycker samtidigt att Gotland har mycket att lära av turismens utveckling på Rhodos.
Maria, Ann-Sofie, och de andra svenska och grekiska eleverna tycker att utbytet mellan turismklasserna är ett bra EU-projekt. Alla tycker att det har varit lärorikt och lärdomen har legat på många olika plan.
- Kunskap är aldrig tråkigt, och det här är kunskap som är särskilt kul att få, säger Maria.
<span class=MR>Hoppas på fortsättning</span>
Visbylärarna Catharina Ödin och Björn Ewald och deras grekiske kollega Michalis Toanoglou hoppas att utbytet ska leva vidare.
Som turistföretagare tycker jag att det här är ett vettigt sätt att jobba. På Rhodos fick eleverna se ett annat resmål med andra ögon än den vanlige turisten, säger Björn Ewald.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!