Elever håller fast vid hotade skolor

Landsbygdsskolorna som hotades av nedläggning i vintras behåller sina elever. Bara Sanda förlorar barn till andra skolor. Men det ger inga garantier för att det inte blir tal om fler skolnedläggningar i framtiden, menar Brittis Benzler.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2012-09-21 06:00

Av de 573 barn som börjar förskoleklass i år har föräldrarna till vart femte barn utnyttjat det fria skolvalet. 44 sökte till friskolor och 82 till andra kommunala skolor.

Så gott som alla skolor påverkas av skolvalet genom att några elever faller bort och andra tillkommer. Men på de skolor som hotades av nedläggning i vintras väljer nästan alla föräldrar att hålla fast vid sin hemskola:

Öja, Kräklingbo och Stånga har lika många barn i förskoleklassen som det finns barn i skolområdet. Eskelhem och Vänge tappar ett par barn var.

Bara Sanda skola får kännas vid ett större bortfall. Här finns det 20 6-åringar i skolområdet, men bara 13 elever i förskoleklassen.

Inga garantier

När skolpolitikerna i våras valde att bara lägga ned skolan i Hogrän, förklarade barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler att framtiden för de övriga skolorna skulle avgöras av skolvalen. Att troheten mot hemskolan är så stor på de orter där skolorna varit hotade stärker, på sätt och vis, deras position, säger Brittis Benzler:

- För Vänge skolas del är det bra att eleverna väljer den skolan.

Men det är inte det samma som att det inte kommer att bli tal om fler skolnedläggningar på landsbygden i framtiden:

- Där skolorna var hotade blev föräldrarna engagerade och där har man jobbat med det här. Men det vi behöver på lång sikt är att det hela tiden finns ett lika stort engagemang runt varje skola och att det lever kvar också när det inte är någon som säger att den kanske ska stängas om ett år.

500 till Visby

- I våras var det 500 barn från landsbygden som gick i skolor i Visby. Håller den trenden i sig kommer vi inte att kunna kunna ha kvar de skolor som vi har i dag, säger Brittis Benzler.

På högstadieskolorna i Klintehamn och Fårösund, som också hotades av nedläggning, märks inte samma uppställning efter nedläggningsdebatten. En fjärdedel av Klintes sjundeklassare och en femtedel av de sjuor som hör till Fårösund finns på andra skolor. Brittis Benzler efterlyser ett större engagemang för högstadieskolorna utanför Visby.

- Vi måste värna om hela skolsystemet på landsbygden. De små skolorna kommer inte att klara sig på lång sikt om de inte behåller sin högstadieskola.

Skolor som lockar: Skolor som väljs bort:

I skolvalet till förskoleklassen lockade dessa skolor flest sökande från andra skolområden:

Humlegårdsskolan: 13 sökande.

Lyckåkerskolan: 11 sökande.

S:t Hansskolan: 10 sökande

Endre skola: 8 sökande.

I skolvalet till förskoleklassen förlorade dessa skolor störst andel elever:

Gråboskolan. 37 barn hör till området. 23 går i förskoleklassen.

Dalhem skola. 24 barn hör till området. 13 går i förskoleklassen.

Tjelvarskolan. 52 barn hör till området. 40 går i förskoleklassen.

Klinteskolan. 20 barn hör till området. 16 går i förskoleklassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om