Eleverna får ett handtag av Julia

Minns ni handtaget som Julia Lindkvist, gotländsk innovatör, uppfann och fick patent på för något år sedan?
Handtaget är en av de uppfinningar som nu presenteras för landets alla högstadier i en Finn-Upp-väska som ska stimulera ungdomar att utveckla sina idéer.
- Jag hoppas att skolorna på Gotland tar tillvara den här möjligheten, säger Julia Lindkvist till GT.

Gotland2005-10-13 06:00
Julia Lindkvist var 17 år när hon kom på idén om sitt handtag som även fungerar som knopp och hängare. När nu projektet Finn Upp ska initiera den tävling man ordnar vart tredje år för alla skolor år 6-9, tog de kontakt med Julia och ville att hon skulle vara med i materialet som skickas ut till skolorna.
Hon är därmed en av fem formgivare från hela landet som får visa upp sina uppfinningar och berätta om sig själva i väskan som är ett helt kostnadsfritt läromedel som ska fungera som inspirationskälla på skolorna.

Vill avdramatisera
Julia Lindkvists utgångspunkt är att avdramatisera det här med formgivning och uppfinningar.
- För mig finns det ingen skillnad mellan formgivning och uppfinning, det ska inte vara så himla märkvärdigt och man ska inte vara rädd för att uppfinna och komma på saker.
Att uppfinna (eller formge) är en sak. En helt annan är att få ut sina alster i produktion, något som Julia Lindkvist har lyckats med. Hon samarbetar med GVF på Gotlands verktyg och formsprutning i Roma som är de som tillverkar handtaget.

Hoppas få komma till ön
Julia har också varit projektledare för YNG, Svensk Forms satsning mot unga formgivare och brinner för att entusiasmera ungdomar att ta tillvara sin uppfinningsrikedom. Nu ställer hon upp som föreläsare vid de skolor som vill använda sig av Finn Upp-väskan och hon hoppas självklart på att få komma till Gotland.
- Det vore jätteroligt, framhåller hon entusiastiskt.

Gotländska förebilder
Just nu läser Julia Lindkvist ekonomi, teknik och design på distans i Stockholm för att få en ekonomisk grund i det egna företaget.
- Ska man kunna leva på det här så måste man ha en ekonomisk grund att stå på också, konstaterar hon.
Många gotländska förebilder har peppat och inspirerat Julia till den framgång hon redan rönt, 21 år gammal. Hon vill behålla samarbetet med Gotland och utveckla tillverkningen.

Sprids i 3 000 skolor
- I framtiden kommer tillverkningen att bli mer och med som design, det hänger ihop och tillverkningsledet är ju a och o, finns det ingen bra tillverkning kan man ha hur många bra produktidéer som helst.
Samarbete mellan formgivare, företag och mellan designers och tillverkare är något som tilltalar Julia Lindkvist som jobbar med många olika bitar: management, formgivning, föreläsningar plus att hon vill skriva om formgivning och design för att öka intresset och kunskapen kring detta.
Julia Lindkvists handtag sprids nu alltså till 3 000 skolor i hela landet tillsammans med andra uppfinningar som en isskrapa, en snoddhållare, avrinnare till salladsskål.

"Jättechans för lärare"
Tävlingen Finn Upp 2006 pågår till februari nästa år. Men man kan använda Finn Upp-väskan i undervisningen utan att vara med i tävlingen.
- Det här är en jättechans för alla lärare, i väskan finns ett helt färdigt studiematerial att använda till enstaka lektioner eller till temaveckor, precis vad man vill, förklarar hon.
Finn upp har sitt nationella kontor i Stockholm med ett nätverk av regionala och lokala samarbetspartners över hela landet. Ingenjörssamfundet är huvudarrangör för Finn upp med Svenska Uppfinnareföreningen som medarrangör. Finn upp har finansiering från Myndigheten för skolutveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om