Eleverna i Endre skördade frukterna av höstens arbete
Gårdagens skolmat i Endre bestod av osedvanligt många och vegetariska anrättningar. Rotsaksgratäng, pärontårta, majskolvar, potatislåda, kokta jordärtskockor, valnötsbröd, svamp- och lökpaj var bara några av resultaten från årets skördevecka.
<span class=MR>Svamp eller socker</span>
Barnen har fått vidarebefordra hälsningar till sina hem för att förhoppningsvis få med sig något typiskt höstaktigt och ätbart till skolan.
Har man inte haft svamp, frukt eller rotsaker har man kunnat bidra med socker, mjöl eller socker.
I stället för konventionell teoretisk undervisning har barnen sedan fått lära sig om olika sorters livsmedel, vad msk, kkp och dl är och hur man beräknar recept.
<span class=MR>Höstlig hemkunskap</span>
En slags höstlig hemkunskapsvecka, kan man säga.
Det berättar Anna Englund, klasslärare i 2-3:an. Hon befinner sig för tillfället i köket på Endre bygdegård, där hon gör i ordning nya matfat och rensar bort tomma.
Höstmaten har nämligen strykande åtgång ute i salen, där man dagen till ära dukat upp ett dignande buffébord.
<span class=MR>Skockor</span>
Där står minst 50 fat och formar med olika rätter som barnen lagat till under veckan: allt från nyponsoppa och morotsbröd, till rotsaksgrytor och rostat dinkelvete.
Jag har gjort sådana där... skockor! konstaterade åttaårige Rasmus Wennberg glatt.
Jo, kokta jordärtsskockor stod på bordet, strax intill en rejäl svamp- och lökpaj och tre olika sorters potatis.
Att där varken fanns köttbullar eller korv, det gjorde rakt ingenting tyckte han.
Nä. Grönsaker är gott.
Småkockar. Clara Larsson, 9 och Rasmus Wennberg, 8 hade med gemensamma krafter gjort kokta jordärtskockor.
Pizzaponny. Vad är det som säger att pizza måste vara stor och rund?
Hösträtter. Efter en veckas köksarbete kunde barnen i allt från sexårsverksamheten till tredje klass på Endre skola njuta av bord som dignade av höstrelaterade maträtter. Äppelkaka och pärontårta var givna inslag.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!