Eleverna på Elfrida Andrée har äntligen fått arbetsro

- Det har hänt mycket och det går bättre att arbeta.Det säger Oliver Flink i "scen-trean" under en paus vid skolhuset på A7. Han syftar på de åtgärder som skolledningen genomför efter kritik från flera håll, vilken GA rapporterade om i våras.

Gotland2007-11-20 04:00
Oliver Flink får medhåll från kompisen Isabell Jonsson i "film-trean". De har båda erfarenhet från den turbulens som rått på Elfrida Andréegymnasiets utbildning "Den rörliga bildens språk" i Visby. Efter kritik från såväl utomstående kommunrevisorer som från elever och föräldrar, genomför nu skolledningen en rad åtgärder som tycks ha givit resultat.
- Det har redan blivit mycket bättre och det håller på att hända mycket, fortsätter Oliver Flink.
- Både lärare och elever samarbetar mer mellan programmen. Folk är mer positiva och alla är kompisar, lärarna kan sitta vid samma bord, fyller Isabell Jonsson i.

Har gett resultat
Båda tycker att det känns skönt att kritiken tagits på allvar och att åtgärderna har gett resultat. Vissa saker är ibland lite ostrukturerade, men de märker inga personliga problem längre. Och de tror att samarbetet mellan film och scen kommer att bli ännu bättre. De tycker att undervisningen håller vad den lovar.
En del av kritiken bottnade i att utbildningen med riksintag inte genomfördes som det förespeglades. Personalmotsättningar, samarbetssvårigheter, otydlig ledning och otydliga mål är exempel på de problem som fanns.

Tydliga mål
Rektor Inger Hägg säger att en ny programansvarig, gemensam för de båda inriktningarna, har rekryterats, liksom två nya teaterlärare. Elevrepresentanter medverkade vid anställningsintervjuerna, som utlovats.
- Vi lägger också ner mycket energi på teambuilding inom arbetslaget samt tydliga mål och regler för utbildningarna, säger Inger Hägg.
Både klassföreståndarna för karaktärs- respektive kärnämnena deltar numera på klassråden för att stärka sammanhållningen eftersom ämnena genomförs både vid Säve och på A7. Och man satsar mer på handledning och stödsamtal för personalen.
Dessutom har man sedan i oktober en rapport med åtgärdsförslag från en tidigare skyddsrond att utgå ifrån.

Godkänd uppföljning
Hotet mot riksintaget för utbildningen med runt 100 elever, som fanns efter kommunrevisorernas rapport, är tillsvidare undanröjt. Deras uppföljning gav godkänt. Det anses nu att skolan lever upp till vad man utger sig för.
- Vi hade också ett föräldramöte i början av terminen och de var nöjda med åtgärderna, menar Inger Hägg.
Den nye programansvarige, Vilhelm Jegerhjelm, upplever att eleverna känner ett tryggt arbetsklimat. Han poängterar att det även jobbiga utvecklingsarbetet inte blir klart på en vecka, men att alla verkar mer nöjda.

"Trevlig arbetsplats"
- Ur mitt perspektiv så är det här en trevlig arbetsplats med ett komplett arbetslag och bra kommunikation. Representanter från båda inriktningarna var nyligen på gymnasiemässan i Stockholm, och vi känner oss stolta över vår utbildning.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!