Regionen är skyldig att se till att alla elever i grundskolan fullgör sin skolplikt. I den senaste rapporten har antalet elever som riskerar att inte göra det ökat från 32 till 59 jämfört med hur det såg ut i maj 2019. Siffran för friskolan har ökat från en till 15 elever.
– Vi måste reagera redan från dag ett när en elev inte kommer till skolan, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör i Region Gotland som berättar att det finns en rutin för att hantera ogiltig frånvaro.
– En handlingsplan där lärare, rektor och andra personalgrupper finns och slutsteget är en orosanmälan till socialtjänsten om ingenting annat hjälper.
Föräldrarna har också ett stort ansvar.
– Det är de som ska se till att barnen uppfyller sin skolplikt.
Det finns flera faktorer som kan påverka varför en elev inte går till skolan. En del stannar hemma för att de är oroliga över sina föräldrar, andra kan ha ångest för att gå till skolan.
Covid-19 spelar en roll, särskilt när anhöriga har förlorat sitt jobb. Föräldrar kan också hindra sina barn från att gå till skolan.
– De kan finnas någon i familjen som tillhör en riskgrupp vilket gör att vuxna är oroliga för smitta och låter barnet stanna hemma, säger han.
Det finns en del ämnen som elever är mer frånvarande från.
– Idrott är ett exempel. Där försöker vi ha en plan i förväg som gör att alla vill och kan vara med. Mobiltelefonen är förbjuden på dessa lektioner eftersom det finns elever som är rädda att bli filmade.
Gymnasiet har också problem med elever som inte kommer till skolan. Hela 12,6 procent av Gotlands gymnasieelever noterades för ogiltig frånvaro så mycket att de förlorade rätten till studiebidrag under läsåret 2019/2020.
För att komma till rätta med frånvaron i skolan görs olika satsningar. Ett sådant är utbildning av socialpedagoger och andra stödpersoner. En stor del handlar om att ha tillräckligt med psykologer och kuratorer men framför allt behöriga lärare.
– Vi har inte utbildade lärare så det räcker. Prognosen säger att 93 procent av alla lärare behöver bytas ut inom tio år.
Relationer till eleverna, att någon frågar efter hen, kan vara avgörande.
– En hemmasittare som hittat tillbaka till skolan berättade hur det gick till. En lärare hade ringt varje dag, ger Torsten Flemming som ett exempel på hur man kan bry sig om eleverna.