Elevkullarna minskar på gymnasiet

Gymnasieskolorna drabbas hårt när elevkullarna krymper.
Friskolorna har bara sökande till ungefär en femtedel av sina utbildningsplatser.

Ser över kostymen. Flera kommunala gymnasieutbildningar har hamnat under smärtgränsen och färre elever kommer att komma in på sina förstahandsval, spår gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jan Holmquist. Arkivfoto: Tobias Wallström

Ser över kostymen. Flera kommunala gymnasieutbildningar har hamnat under smärtgränsen och färre elever kommer att komma in på sina förstahandsval, spår gymnasie- och vuxenutbildningschefen Jan Holmquist. Arkivfoto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2012-03-07 04:00

Och i den kommunala skolan planerar man för att minska antalet inriktningar.

Grundskolorna på Gotland har gått igenom sitt stålbad. Nu är det gymnasieskolornas tur att krympa kostymen för att möta de minskande elevkullarna. På tre år har antalet nior som väljer till gymnasiet minskat från 800 elever till 600 elever.

Detta får konsekvenser för alla gymnasieskolor på Gotland. Friskolorna Donnergymnasiet och Guteskolan står med ett mycket stort antal lediga platser. I elevernas preliminära gymnasieval fick Donnergymnasiet inte ens 40 sökande till sina 177 platser. Och Guteskolan, som erbjuder 42 platser på 3 program, har bara 8 sökande - och då är ändå en stor andel av de sökande ännu inte behöriga.


Sämre än i fjol
Guteskolans vd Jerry Engström är bekymrad. Just nu har skolan inte någon behörig sökande till samhällsprogrammet och bara fyra behöriga sökande till frisörprogrammet.

- Det här är sämre än förra året, konstaterar han.

Förra året var intresset svalt för Guteskolans gymnasieprogram, men då strömmade det till elever i samband med omvalsperioden i maj.

- Vi kommer att köra utbildningarna även om det inte blir fler sökande. Ettor från olika program får gå tillsammans och med eleverna i tvåan och trean. Värre blir det om det här fortsätter så här under flera år.

- Vi har 70 elever på gymnasiet just nu. Det går bra, eftersom vi samverkar med Guteskolans grundskola. Men blir det färre än 40 elever kommer det att bli svårt att få det att gå runt, säger Jerry Engström.


Under smärtgränsen
På de kommunala gymnasieskolorna finns en större överensstämmelse mellan tillgång och efterfrågan. 563 elever söker till 664 platser. Men efter det preliminära gymnasievalet ser Jan Holmquist, chef för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, ändå att man måste planera om utbudet:

- Det finns ett antal utbildningar som har hamnat under smärtgränsen för vad förvaltningen klarar ekonomiskt, säger han.

Naturbruksutbildningen på Lövsta och vård- och omsorgsprogrammet hör till de program som har alldeles för få sökande. Att just dessa program skulle läggas ned är inte troligt, menar Jan Holmquist, men han tror att det finns inriktningar på vissa program som kan komma att dras in när gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i april fattar beslut om hur utbudet ska se ut till hösten.

- Det kan bli intagningsstopp på några inriktningar. Jag tror att man måste acceptera att utbildningsutbudet minskar och att färre elever kommer in på sina förstahandsval, säger Jan Holmquist.


550 per kull
Antalet gymnasieelever på Gotland kommer att fortsätta minska. Först omkring 2015 planar den nedåtgående kurvan ut på en nivå där varje elevkull ligger på omkring 550 elever. Någon ökning kan inte skönjas under överskådlig tid.

- Det är den nivån vi måste sikta mot i de beslut som fattas i dag. Vi kan inte leva kvar i den verklighet som har varit, säger Jan Holmquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om