Elevråden på Gotland bildar nätverk
Elevråden på Gotland ska bli bättre på att samarbeta. Därför startas nätverket Stadens elevråd Gotland. - Eleverna har jättestor makt och det tycker jag att de bör veta, säger Emma Pettersson (bilden), elev på Donnerskolan och initiativtagare.Dessutom vill hon tvätta bort töntstämpeln.
Foto: Tobias Wallström
Nu vill organisationen Svea (Sveriges elevråd) tvätta bort nördstämpeln.
- Jag tycker att elevrådsrepresentanterna ska intala sig själva att de faktiskt kan få skolan att förändras. Man har faktiskt makt. Det är som att sitta i regeringen nästan, säger Emma Pettersson, elev på Donnergymnasiet och Gotlands representant i Svea.
Samarbete ska stärka
Genom samarbete ska elevrådsarbetet på de gotländska skolorna förbättras. Organisationen Svea (Sveriges elevråd) startar därför nätverket Stadens elevråd på Gotland. Emma Pettersson är initiativtagare till nätverket på ön.
- När jag satt i elevrådet på Klinteskolan tog vi hjälp av en Stockholmsskola i en fråga. Det var väldigt lärorikt och jag tycker absolut att fler bör göra så, säger hon.
I går bjöds elevrådsrepresentanter från hela ön till Fenix, ungdomens hus, för utbildning och kontaktskapande.
Nyckelorden var samarbete, inspiration och påverkan. Stadens elevråd finns till för att göra de lokala elevråden medvetna om vad de faktiskt kan uträtta. Och man hoppas att en enad kraft kan få politiker och rektorer att lyssna.
- Eleverna har jättestor makt och det tycker jag att de bör veta, säger Emma Pettersson.
Lärare med taskig attityd
Men attityden hos lärarna kunde vara bättre. Vissa menar att det är bättre att lösa problemen internt mellan lärarna i stället för att blanda in eleverna.
- Många lärare tycker att elevråden bara förstör för skolan. Men det är elevernas utbildning och de ska få vara med och bestämma. Jag blir jättearg när jag hör sånt, det är helt idiotiskt, säger Emma Pettersson.
Hon berättar att många skolor faktiskt var tveksamma till att släppa i väg eleverna till utbildningsdagen som anordnades i går.
- Vi använde ett litet fult knep. Till vissa lärare sa vi att eleverna skulle få lära sig om vad som gäller för mobiltelefoner och mp3-spelare i skolan, avslöjar Emma Pettersson.
Töntstämpeln avskräcker inte
Fanny Hellgren går i åttan på Södervärnsskolan är elevrådsordförande. Hon tror på idén med Stadens elevråd Gotland.
- Jag tror att det kan vara bra, det behövs nog mer samarbete säger hon.
Hittills har det varit lugna tider i elevrådet, terminen har ju precis börjat. Risken att bli stämplad som en tönt avskräcker inte.
- Många tycker kanske att det är töntigt att "bry sig" lite mer. Men jag har inte märkt av något. Jag började elevrådet för att jag ville hjälpa till, säger Fanny Hellgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!