Elflygspionjärerna har ett gott öga till Gotland. Redan för två år sedan förutspådde forskare att ön skulle vara först ut när landets flygtrafik elektrifieras. Anders Forslund är vd för Heart Aerospace, som håller på att ta fram en helt ny eldriven flygplansmodell, och den som ivrigast förespråkat den gotländska saken.
– Gotland är optimalt av flera skäl. Sträckans längd, till att börja med. Det är ungefär 23 mil mellan Arlanda och Visby. Enligt våra simuleringar skulle 50 procent av batterikraften vara kvar när planet landat. Dessutom skulle elflyg bli ett klimatsmart alternativ till färjan, när det inte finns någon tågförbindelse, säger han.
ES-19, som planet i fråga heter, ger sig ut på sin jungfrufärd 2026, om allt går som planerat. Flygplanstypen rymmer 19 passagerare och ska användas i inrikestrafiken. Batteriernas kapacitet förhindrar längre resor.
– Vi har bestämt oss för att inte gå och vänta på något genombrott, utan vi utgår från dagens teknologi. Och då är gränsen 400 kilometer. Det lär dröja länge innan vi kan flyga elektriskt till Nya Zeeland, men man får ha i minnet att kortdistansflyget står för en tredjedel av alla flygresor i Sverige. Vi kan alltså sänka koldioxidutsläppen rejält genom att elektrifiera inrikesflyget, säger Anders Forslund.
Laddningsstationer på Visby flygplats är så klart en förutsättning. Annars krävs inga omfattande investeringar för att komma igång, hävdar vd:n.
– Vi har inte satt en prislapp, men vi kan säga så här: En jetmotor kostar ungefär 5-10 miljoner kronor, sedan 1 miljon kronor årligen i underhåll. Motorn i vårt plan kostar runt 300 000 kronor och den kräver betydligt mindre underhåll.
Vad säger du till alla flygrädda, är det säkert?
– Flyg i allmänhet är det säkraste transportmedel som finns, eftersom det ställs oerhört höga krav för att man ska få sätta passagerare i ett flygplan. Vi har samma krav på oss. Jag har själv flugit med ett elplan, så jag vet att det dessutom är tystare och mindre vibrationer. I framtiden kommer man snarare att tycka att det är jetmotorplanen som är obehagliga.
Framtiden ja. Om 20 år, hur långt har vi kommit då?
– Då är all flygtrafik mellan ön och fastlandet elektrisk, tror jag. Längre charterresor som utgår från Visby kommer nog att trafikeras av vätgasplan eller liknande, säger Anders Forslund.