Han ser sig som en larmsignal.
– De problem jag har kan samtliga på Gotland drabbas av, säger han.
Sedan 1991 har han varit elflykting, som han kallar det, och bott i husvagn.
I oktober det året var senaste gången han reste till fastlandet.
Började för 20 år sedan
Eric Swanström är övertygad om att den elektromagnetiska strålningen är farlig för allt liv och att det på sikt kommer att visa sig, även om det i dag är svårt att hitta forskning som visar ett samband mellan strålningen och sjukdomar.
För honom började det för 20 år sedan med överkänslighet mot datorer och det har sedan utvecklats till att göra honom överkänslig inte enbart för elektromagnetisk strålning utan även mot dagsljus och värme.
Fullständigt isolerad
Den pågående utbyggnaden av det så kallade 4G-nätet har gjort honom ännu sjukare, säger han.
– Sedan 4G-antennerna på Tott hotell kom upp har mitt liv successivt försämrats. Grabbarna i bunkern på Kumlaanstalten har större möjligheter att göra saker än vad jag har. Och då är jag inte ens kriminell, men ändå fullständigt isolerad, säger Eric Swanström.
Måste flytta
Han hade länge sin husvagn uppställd på Norderstrands camping och tyckte periodvis att tillvaron trots allt var uthärdlig.
Men när man började bygga ut nätet med gatlyktor ut mot Talludden fick han stora problem och 2009 fick han flytta husvagnen längre norrut.
Men nu har han blivit sämre. Det hettar och bränner i hela kroppen om han inte skyddar sig fullständigt. Husvagnen har han tätat och tätat för att undvika varje gnutta av elektromagnetiska fält. Och han kan inte längre lyssna på batteridriven radio.
Heltäckande klädsel
I dag går han inte ens ut utan att trä på sig sin näthuva av bobinette med invävda silvertrådar över huvudet och ansiktet, heltäckande skyddsklädsel och stora mörka glasögon.
– En del undrar naturligtvis när de ser mig, men jag måste strunta i det. För mig handlar det om att överleva, säger han och klappar om labradoren Dina.
– Det är hon som gör att jag lever, tillägger han.
Begränsat liv
Han har en lägenhet i Visby dit han tar sig med cykel varje morgon, för att duscha, använda toaletten och hämta posten. Hans liv är starkt begränsat, men han har ett stort socialt nätverk.
– Jag har många som hjälper mig med sådant jag inte klarar själv, som att ringa läkare eller myndigheter. Jag kan inte vara i närheten av en mobiltelefon utan att bli sämre.
Han vill att man snabbt släcker ned 4G-antennerna på Tott hotells tak och tar en diskussion om strålningen.
– Jag har ingenting emot ny teknik, men jag tycker att vi ska göra som i Israel där man inte tillåter luftburen 4G utan endast via nedgrävda kablar, just av omsorg om befolkningen, säger Eric Swanström.
Vill bli tagen på allvar
Den här veckan ska han få besök av representanter för miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att diskutera sin situation.
Han känner att han inte blir tagen på allvar och den enda diagnos han fått är att det är psykiskt, att det sitter i huvudet.
Eric Swanström är 67 år och han har en oro att han ska bli allvarligt sjuk och behöva vård.
– Jag kan inte vara på lasarettet, där finns inget elsanerat rum, säger han.