Eliasson om valresultatet: "Blir en berg- och dalbana"

Det amerikanska presidentvalet blev, opinionsmätningarna till trots, en riktig rysare. "Tyvärr trodde jag att det skulle bli en nagelbitare", säger Jan Eliasson.

Valresultatet kan dröja och Jan Eliasson är oroad över ökad splittring och konflikter i USA.

Valresultatet kan dröja och Jan Eliasson är oroad över ökad splittring och konflikter i USA.

Foto: Collage/TT

Gotland2020-11-04 15:30

När GA når Jan Eliasson sitter han i lobbyn på Tv4, på väg in i nyhetsstudion för att kommentera det amerikanska presidentvalet. Diplomaten och tidigare socialdemokratiska politikern Jan Eliasson delar sin tid mellan Stockholm och fritidshuset på norra Gotland, men har också under långa perioder varit bosatt i USA. Åren 2000 till 2005 var han Sveriges ambassadör i USA. 

– Det som händer i USA har enorm betydelse för Sverige, Europa och världen och därför tycker jag att man ska följa valet där som vore det ett svenskt val, säger Jan Eliasson.

Han menar att presidentvalet 2020 är det viktigaste under hans livstid.

– Absolut. Jag vill påstå att det till och med handlar om demokratins kvalitet och ställning.

Någon valvaka under tisdagsnatten blev det dock inte för Jan Eliasson.

– Nej, jag valde att gå och lägga mig klockan elva och ta del av nyheterna nu på morgonen istället, så jag är utvilad.

Precis som inför förra presidentvalet, pekade opinionsmätningarna mot en klar seger för demokraterna och deras kandidat Joe Biden. När vallokalerna stängde på tisdagen och rösträkningen inleddes på onsdagen, såg det istället ut som att opinionsmätningarna än en gång underskattat den republikanska kandidaten Donald Trump. Jan Eliasson är inte förvånad.

– Nej, tyvärr trodde jag att det skulle bli en nagelbitare. De stora förlorarna i valet är opinionsundersökningarna som gjort om samma misstag som 2016, när de inte når Trump-väljarna. Jag gick i skolan i Amerika en gång i tiden och jag brukar ringa mina vänner där, som är demokrater, och de var helt säkra på att Clinton skulle förlora då. 

Det slutgiltiga valresultatet dröjer, kanske veckor. 

– Det blir en juridisk och politisk process och antagligen en ökad polarisering och konflikt. Det blir en berg- och dalbana, säger Jan Eliasson.

Han tror att valet kommer att avgöras i Högsta domstol, precis som år 2000, då han som ambassadör följde valet på nära håll. 

– Det var inte ett lika dramatiskt val, eftersom både Al Gore och George W Bush hade för avsikt att bli president för hela nationen – det var ingen tvekan om det. Den inställningen har alltid präglat den amerikanska politiken. Det är det som är så farligt nu, när USA går i en riktning mot ökad splittring.  

Redan på förhand har många varnat för att valresultatet, oavsett utgång, kan leda till konflikter.

– Det har redan börjat. Presidenten har ju aviserat att han kommer att vända sig till Högsta domstol, vilket är anmärkningsvärt redan i det här stadiet, säger Jan Eliasson.

Under sin långa diplomatkarriär har Jan Eliasson bland annat varit vice generalsekreterare för FN och han är särskilt oroad för valutgångens konsekvenser för det internationella samarbetet, som han anser har tagit stor skada under Donald Trumps år som president.

– Det är en sorg att se hur det internationella samarbetet har skadats i frågor som klimatet, världshälsoorganisationen och mänskliga rättigheter. Jag känner faktisk en personlig sorg över att se att avtal som jag varit med att förhandla fram rivs upp ett efter ett; Iranavtalet, migrationsavtalet och jag var engagerad i klimatavtalet, säger Jan Eliasson.

– Det viktiga är relationen mellan USA och Europa. Det finns en förtroendeklyfta mellan USA och Europa som kommer att öka om Trump fortsätter som tidigare. Mycket tyder inte på mer samarbete – tvärtom. 

Jan Eliasson

Fyllde 80 år i september.

Bor i Täby och på norra Gotland.

Sveriges FN-ambassadör i New York 1988 till 1992.

Sveriges ambassadör i USA åren 2000 till 2005.

Som förste svensk ordförande för FN:s generalförsamling 2005 till 2006.

Sveriges utrikesminister från våren 2006, då han efterträdde Leila Freivalds, till hösten samma år då (S )förlorade valet.

Vice generalsekreterare för FN 2012-2016.

Sedan 2017 är Jan Eliasson ordförande i Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!