Ellagen stoppar produktion av solenergi

Intresset för att producera fossilfri energi på Gotland är stort. 773 mikroproducenter har tillstånd att producera den el de själva förbrukar men skulle kunna bidra med betydligt mer. Ellagen är ett hinder.

En solpark med  91 stycken solcellspaneler.

En solpark med 91 stycken solcellspaneler.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv

Gotland2019-11-05 11:00

Att fånga solens energi och omvandla till el är något som många gotlänningar nappat på. Cirka 750 abonnenter har produktionsavtal och får ersättning av Geab för den elen de inte behöver själva. Solceller på taket ger fossilfri förnyelsebar energi och eftersom solen ofta strålar över ön är det en lönsam affär för hela samhället. 

Ellagen är ett hinder. Den tillåter inte att en person med mikroavtal producerar mer än konsumtionskontraktet, och maxeffekt är 43,5 kW. Efter det övergår produktionen i småskalig eller storskalig produktion

Det innebär i sin tur att en mikroproducent som inte följer begränsningen hamnar på en annan tariff där det är helt andra skatter och avgifter. I sämsta fall kan det innebära att den som producerar mer el än den konsumerar, gör en förlustaffär.

– Om kunden producerar mer än vad som ellagen tillåter så informerar vi kunden. Det är viktigt att kunden är medveten om vilka regler som gäller och kunden har ansvar att inte sätter upp en för stor anläggning, säger marknadschef Malin Bäckman.

Det finns tre olika producentgrupper för el. En mikroproducent får inte producera mer el än hushållet förbrukar under ett år. Den kategorin har en egen tariff och får skattereduktion.

Småskaliga producenter får ha en maximal effekt mellan 44 och 1500 kW och storskaliga producenter har en maxeffekt som är mer än 1500 kW. Storskaliga och småskaliga producenter har en annan ersättning, tariffer och skatteregler.

För att producera el som ska anslutas till elnätet måste man vända sig till Geab med en föranmälan.

– Vi behöver veta hur mycket energi kunden gör av med per år men också ta reda på hur förbrukningsmönstret ser ut i framtiden. Det kan vara ändrade förhållanden för vem som bor i fastigheten, en elbil, uppvärmningssystem eller något annat som påverkar förbrukningen av el, säger Malin Bäckman.

Syftet är att kunden inte ska riskera att hamna i en situation där man dimensionerar en för stor anläggning. Men det är alltid kunden som måste ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter man har som producent av el.

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att möjliggöra att Gotland blir en pilot i omställningen till ett hållbart energisystem. Syftet är att öka omställningstakten och målet är att nå 100 procent förnybar energi senast 2040.

Malin Bäckman, marknadschef på Geab.
Malin Bäckman, marknadschef på Geab.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!