Elof känner sig lurad på pension

Den som spar han har, heter det. Men inte alltid.-Jag sparade en del av min pension förgäves. Halvåret efter att jag fyllt 70 år gick mina 36000 sparade kronor istället till staten.

Foto:

Gotland2008-01-26 04:00
Elof Petterson är besviken. Dels på lagen om tilläggspension. Dels på Försäkringskassan som inte informerade honom om vad som skulle hända den dag han fyllde 70 år.
Elof Petterson fortsatte att arbeta en del efter det att han fyllt 65 år. Därför bestämde han sig för att enbart ta ut 75 procent av sin pension och låta resten av pengarna stå kvar och höja den framtida pensionen.
Vad han inte fick veta var att det inte lönar sig att spara i mer än fem år. När han fyllde 70 år slutade pensionen att växa.

Konfiskerades av staten
-De 25 procent av pensionen som jag inte tog ut efter 70 konfiskerades av staten. Jag får väl vara glad att jag inte väntade längre än ett halvår efter att jag fyllt 70 år. Och att det inte var mer än 25 procent jag sparade, säger Elof Petterson.
Fast glad är han inte. 36000 kronor är ändå en slant. Och han menar att det är pengar som han sparat till sin pension under mer än 30 års yrkesarbete. Följaktligen bör pengarna gå till honom och inte till staten.
Han begärde därför överprövning av Försäkringskassans beslut att inte ge honom de 36000 kronor han skulle ha fått ut om han valt att ta ut hela sin pension från det att han blev 70 år.
Men beskedet han fick var att Försäkringskassan följt de regler som gäller. Och att de inte har någon skyldighet att informera om detta.
-Jag har gått igenom all information jag fått från Försäkringskassan och även läst broschyrer om pensionen. Ingenstans har det stått något om detta.

Lönar sig inte att spara
Ann-Sofie Kraft på Försäkringskassan i Visby bekräftar att det inte lönar sig att spara en del av pensionen efter att man fyller 70 år.
-Men det gäller om man är född 1937 eller tidigare. För dem som är födda mellan 1938 och 1954 fortsätter inkomstpensionen att växa efter 70, men inte tilläggspensionen. Är man till exempel född 1938 så är det 16 tjugodelar som inte växer, är du född 1953 så är det en tjugondel som inte växer. De som är födda 1954 och senare omfattas av det nya pensionssystemet och då fortsätter pensionen att växa även efter 70-årsdagen om man inte tar ut full pension. Så då lönar det sig att inte ta ut hela pensionen.
Samtidigt krävs det att man blir väldigt gammal om man faktiskt ska tjäna på att spara en del av sin pension. För de flesta är det inte särskilt lönsamt.

Kan inte informera alla
Den som inte tagit ut någon pension när 70-årsdagen närmar sig får ett brev från försäkringskassan med information, men inte de som tar ut 25, 50 eller 75 procent.
-Visst vore det fantastiskt om vi kunde skicka ut information till alla. Men det har vi inte resurser till. Dessutom måste man ju i dag ansöka om pension och hur mycket man vill ta ut. Vi kan inte automatiskt betala ut full pension när någon blir 70 år. Det måste man själv ta ansvar för. Och det beror ju på att fler jobbar längre eller av andra skäl inte behöver ta ut hela pensionen från 65 år, säger Ann-Sofie Kraft.

Skrivit till Justitiekanslern
Hon förstår Elof Pettersons besvikelse över de förlorade pengarna.
-Men det är inga pengar vi lägger beslag på. De går in i pensionssystemet och fördelas till andra pensionärer.
-Jag får väl vara tacksam att jag inte sparade 75 procent av pensionen. Då hade jag förlorat 100000 kronor det där halvåret, säger Elof Petterson.
Han har också skrivit till Justitiekanslern. Han anser att Försäkringskassan gjort fel som inte informerat om att den sparade pensionen "konfiskeras" om man inte tar ut den när man fullt 70 år. Han begär också skadestånd med den summa han förlorat plus ränta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!