Det var länge sedan han flyttade från ön, men elhandelsentreprenören Magnus Kjellin hyrde nyligen en lägenhet i Visby och Gotlandskänslan är stark. Koll på GT och Helagotland.se har han också:
– Jag läste er artikel om Cementa och hur mycket pengar de tjänar på att hela tiden hålla koll på elpriset. Precis så är det, det kan variera med helt groteska belopp.
Den som lusläst GT:s utrikessida vet att branschen är ännu mer vansklig i USA, där saftiga elräkningar ruinerar människor och företag just nu. Magnus Kjellin är påläst även om den hårda Texasvintern.
Kan det där hända här, gällande elpriserna?
– Systemet i Sverige är exakt likadant, förutom att vårt takpris ligger något lägre. Men om en kabel grävs av, samtidigt som Forsmark strular och det är riktigt kallt ute, då kan priset sticka upp i skyn även här. Man kan sätta familjer på bar backe och driva bolag i konkurs.
Dessa citat från Magnus Kjellin kommer egentligen halvvägs in i intervjun, men de ger en bakgrund och ett sammanhang, till den uppfinning han ligger bakom.
Nu tar vi det ändå lite mer från början. Magnus Kjellin är från Ala, men han lämnade ön i 20-årsåldern. I början av 90-talet fick han jobb på Telge energi, men det var snart bara en av uppdragsgivarna.
– Jag fick ansvar för att bilda ett inköpsbolag, som var ett samarbete mellan flera stora börsföretag och även en kommun. Uppdraget var helt enkelt att köpa in el till bra pris på den nyligen avreglerade marknaden. Vi blev leverantörer till många andra också. Europas största elkonsument, det tyska banverket, hörde av sig och ville lära sig hur man gör.
Den nya marknaden var – och är – nämligen snårig. Samtidigt som det alltså finns stora vinster eller förluster att göra, både ekonomiskt, för miljön och trygghetsmässigt.
– Bolag eller andra stora aktörer köper inte bara ett avtal från en tid till en annan, de staplar sådana på varandra, som kan rulla parallellt också. Det är väldigt administrativt betungande och det fanns inget bra systemstöd.
Det sistnämnda tog Magnus Kjellin med sig när han gick vidare som enskild konsult. Tio år hade gått, det fanns fru och barn och hemorten var numera Höga kusten. Docksta, närmare bestämt, känt för Dockstatoffeln och närheten till Skuleskogens nationalpark.
– Snart träffade jag en kille i Umeå som var bra på att utveckla system och då väcktes tanken: Tänk om man kan digitalisera system för elinköp och tillgängliggöra det här även för mindre bolag, kommuner och myndigheter?
Tänkt och gjort. Så småningom bildades bolaget Ensotech, med kontor även i Stockholm.
– Vi gör elbolagens data tillgänglig och hanterbar, för att ge kunderna kontroll över inköpen och möjlighet att följa upp vilken el som levereras och att avtalen följs. Det är i offentlig verksamhet vi gör mest nytta, där kan de få bättre koll på elaffären och dessutom tjäna pengar.
Både kommuner och offentligägda bostadsbolag finns också bland kunderna, liksom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Men även industrigiganter som Scania.
Ensotech omsätter fem miljoner kronor och sysselsätter en handfull personer just nu. Men det lär bli mer.
– Om två, tre år ska vi ut i Europa. Ett annat mål är ett kontor i Visby också. Jag är separerad nu och barnen är vuxna, då börjar också Gotland locka mig hem alltmer, berättar Magnus Kjellin.