Europa står inför en energikris, i flera länder talas det om elransonering och elpriset skenar.
– Det är ett bekymmersamt läge på elmarknaden med väldigt stor osäkerhet, men det finns en stor enighet om att energipriset kommer att ligga på en väldigt hög nivå under hösten och vintern. Och för det krävs en planering och förberedelse, säger Oskar Lindehejd.
Många kunder hör av sig och trycket har varit så stort att Geab skapat en särskild sida med bland annat räkneexempel för elkostnader och tips för att spara el.
– Vi har haft ett väldigt högt tryck under sommaren kring elavtal och priser. Det är många som har funderingar kring om de ska binda eller inte binda sitt elpris. Vi ser att fler vill ha tips på hur de kan spara på el och rådgivning kring avtal, säger Oskar Lindehejd.
Är det många som binder sina elavtal nu?
– Inte just nu, i början av den här turbulensen så fanns ett ökat tryck på att binda. Nu har det skapats ett gap mellan rörligt och fast pris som gör att det finns ett större motstånd att binda. Men vi ser att det är fler aktiva kunder, säger Oskar Lindehejd.
– Det vi däremot har sett ett ökat intresse för är timavtal.
Det innebär att kunden betalar det aktuella elpriset för just de timmar då hen använder elen. Eftersom tillgången och efterfrågan på el skiljer sig över dygnet, går det att spara pengar genom att planera sin användning.
– Men det kräver att man är väldigt aktiv som kund och ställer om sin förbrukning över dygnet. För kunder som inte är så aktiva är det istället en större risk, säger Oskar Lindehejd.
Geab producerar ingen egen el, bolaget är återförsäljare av el.
– Så är det höga elmarknadspriser så köper vi in till höga priser och säljer med det påslag som vi har kommunicerat sen tidigare, säger Oskar Lindehejd, som är noga med att påpeka att de höga elpriserna inte är någon bra affär för Geab utan tvärtom innebär större ekonomiska risker.
Allt pekar på att elpriset kommer att stiga rejält, men exakt hur högt det blir är svårt att säga. Elpriset sätts utifrån tillgång och efterfrågan och det är många olika faktorer som spelar in som temperatur, vattenflöden och vind.
– Antingen samverkar de här faktorerna i rätt riktning eller i fel riktning, säger Oskar Lindehejd.
Elbolaget Varberg energi gick nyligen ut och uppmanade sina kunder att ha 50 000 kronor i buffert för att klara vinterns elräkningar. Oskar Lindehejd vill inte spekulera i summor.
– Det där är jättesvårt, det finns en väldigt stor osäkerhet.
Det har Geab själva fått erfara.
– För två veckor sedan gjorde vi en prognos om att priset skulle kunna gå upp till 4,50 exklusive moms per kilowattimme i december. På tisdagen i förra veckan var det prisrekord i vårt elområde, med åtta kronor per kilowattimme, säger Oskar Lindehejd.
Enligt prognosen, som alltså gjordes i vecka 34 och överträffades redan en vecka senare, skulle det innebära att en villa med en årsförbrukning på 25 000 kilowatt skulle få en räkning i december på 18 000 kronor. Det kan jämföras med 7 500 kronor samma månad förra året – och då var elpriset ovanligt högt redan då.
– Det får väldigt stora konsekvenser, säger Oskar Lindehejd.
Hans råd till gotlänningarna att agera nu.
– Man kan se över sin elförbrukning, men också planera för utgifterna. Det är ju innan förbrukningen drar iväg, innan man har fått den där höga fakturan, som man har möjlighet att vidta åtgärder, säger Oskar Lindehejd.
– För kunder som är oroliga rekommenderar vi att se över uppvärmningen av huset och varmvattnet, det är de två största besparingarna man kan göra. Det kan handla om att sänka inomhustemperaturen med en grad eller att ta en kortare dusch.
Även små besparingar får effekt, menar Oskar Lindehejd.
– I takt med att elpriset stiger blir effekten ännu större. Om en kilowattimme förut kostade en krona, så kommer den kanske framåt kosta fem, sex eller sju kronor, då börjar det helt plötsligt bli pengar i det. Det finns väldigt mycket att göra för varje enskild kund, men även långsiktiga investeringar som fjärrvärme och solceller kan de flesta titta på.
Han betonar samtidigt att vi står inför en situation som varit svår att förutse.
– Det här är ett exceptionellt läge och man får vara väldigt ödmjuk inför vad vi står inför den här vintern, ingen har kunnat planera för det.