Elräkningen blev för hög
Det blir tomt i det gamla kycklingslakteriet efter nyår när samtliga företag som finns där, flyttar ut.Det är helt enkelt för dyrt för små företag att hyra här, säger Susanne Welin-Berger på LivsTek. Elräkningarna är högre än själva hyreskostnaden.
Men så blev det inte.
Kommunen satsade en hel del pengar, först till ombyggdnaden när Ingelsta kalkon flyttade hit. Sedan satsade man igen för att göra om lokalerna till småföretagen, säger Susanne Welin-Berger. Vem skall betala detta nu när alla företag flyttar ut?
Från starten var många företag intresserade. Några har blivit kvar och några har valt att flytta efter kort tid. Nu finns fem företag kvar i huset. Det är, förutom LivsTek, Britt-Louise Pettersson, Fiskehamn Gotland, Gotlandssnus och Fisk från Gotland Hb. Meny Gotland flyttade nyligen in i Swedish Meats lokaler och LivsTek har nu fått erbjudande om andra lokaler.
LivsTek, som tidigare hette Gotlands livsmedelsinstitut, jobbar med att hjälpa små och medelstora livsmedelsföretag att öka sin förädlingsgrad och produktionsvolym. De hjälper till vid produktutveckling, utbildning och införande av kvalitetssystem.
De företag som har kommit till huset har lyckats bra och det här är mycket tråkigt, säger Susanne Welin-Berger.
I det stora huset finns en stor transformator som installerades under slakteriets tid för att förse de stora frysarna med el. Det är den som är boven i dramat, enligt Susanne Welin-Berger, och medför att hyresgästerna drabbas av höga elkostnader. För att täcka kostnaderna för lokalerna krävs att hela huset fylls och detta har man alltså inte lyckats med.
Hyran är subventionerad men själva driftskostnaden får naturligtvis näringsidkarna betala, säger Mats Andersson, Gotlands Industrihus. För att huset skall kunna drivas med småföretagare måste det fyllas. Som det nu ser ut så är det som små öar i detta stora hus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!