Vi har stämt träff på Bagarns i Hemse. Elsa Billgren har just tillbringat en höstvecka med familjen, maken Pontus de Wolfe och sonen Lynn, i sommarhuset i Alskog. Hon berättar att de syltat, mustat, kompottat och mosat - tagit tillvara på trädgårdens rikedom och gåvor. Hon har en stor vit ulltröja och rejäla gummistövlar på sig. Inte så flärdfull som man är van att se henne. Men det strålar om henne...
Elsa Billgren kan titulera sig programledare, vintageexpert och influencer. Hon har medverkat i både radio och tv – som till exempel Sommar i P1, Melodifestivalen, Äntligen hemma och nu senast med tv-programmet Äkta Billgrens. En Svt-serie där tittaren fick följa henne och hennes föräldrar; konstnärerna Ernst och Helene Billgren i sex avsnitt.
Men Elsa Billgren är även författare och nu till våren 2021 kommer hon ut med sin tredje bok. Boken tar avstamp i att Elsa Billgren och hennes familj bestämmer sig för att köpa ett sommarhus i Alskog på Gotland 2017. Detta sker direkt efter ett livsomvälvande år då Elsa Billgren meddelats en cancerdiagnos och tvingats operera bort sin livmoder.
– När vi köpte huset på Gotland var det direkt efter en total kris i mitt liv med cancerdiagnos och stressen med en liten bebis. Huset, livet, maten och allt annat på ön blev som en räddning för mig. Det är en hyllning till Gotland och en berättelse om hur det är att kämpa sig från ett riktigt skitår, berättar Elsa Billgren.
Ingen av dem, vare sig Elsa eller Pontus, har någon egentlig koppling till Gotland, men Elsa berättar att de har många vänner här och har besökt ön flitigt genom åren. Det fanns en dröm om att hitta ett eget sommarhus. Men när Pontus väl hittat den lilla minibondgården, som Elsa beskriver fastigheten i Alskog, infann sig ändå inte riktigt den där himlastormande känslan som på beställning.
– Första mötet var inte så pirrigt som man skulle kunna tro. Det var regnigt och mörkt ute. Saker som i mäklarannonsen sett ut som sten visade sig vara plast. Nej, jag trodde kanske att bara vi köper det här huset så blir jag lyckligare, men så är det ju inte. Lycka är något man måste skapa. Allt är inte över bara för att man är klar och har friskförklarats. Det återstår ett sorgearbete efter en cancerdiagnos och behandling. Det är en resa och ett arbete som kräver mer av en själv och är en riktigt kämpig process.
I Elsas och hennes familjs fall handlade det om att hålla sig sysselsatta, att ta hand om och rusta huset. Punschverandan i det utsatta söderläget höll på att ruttna sönder och krävde omedelbara insatser. Elsa framhåller att varken hon själv eller Pontus är några byggnadsingenjörer, så de anlitade en lokal glasmästare och snickare för jobben. Men känslan var att man gjort något gott för huset. Den stora trädgården fick sig en ordentlig genomgång med hjälp av släkt och vänner. Elsa fyllde huset med vackra saker och ting som hon hittade på sina ändlösa loppisturer.
– Det har varit en målsättning att inreda huset med bara föremål från ön. Gotland har Sveriges, eller snarare Europas bästa loppisar, intygar Elsa Billgren och hyllar samtidigt det hantverkskunnande som finns och har funnits på ön.
Boken fokuserar på Elsa och familjens somrar på Gotland under tiden fram till i dag, även om man faktiskt besöker huset på Gotland alla årstider. Elsa bedömer att man säkert tillbringar minst 16 veckor på Gotland varje år och det tack vare att både hon och Pontus frilansar och att Lynn inte har börjat skolan ännu. I sommar kunde man spendera nio veckor på Gotland och det var också under denna tid som Elsa började arbeta med boken som kommer att få namnet: "Elsas Gotland". Undertiteln är inte riktigt bestämd och det återstår en del småfix och ett par recept. Mira Wickman står för fotona i boken och Elsa beskriver hennes bilder som poetiska och mycket väl överensstämmande med den stämning hon vill förmedla.
– Det här är det svåraste jag har skrivit någon gång. Jag har inte censurerat mig själv någonting. I mörker finns en skam, men det finns också plats för ljus och efter en tid tar mörkret allt mindre plats. Jag hoppas att den här boken ska ge en igenkänning och inspiration, ja faktiskt en inspirationsbomb. Jag tror att man kan nå människor genom att visa sina såriga sidor, säger Elsa Billgren.