Världens första trådlösa elväg har stött på en del motgångar och förseningar under projektets gång. Sträckan där elvägen anlagts har inneburit en del störningsmoment framförallt för boende i närområdet, och därför tyckte projektägarna att det kunde vara en bra idé att visa vad de hållit på med, och hur tekniken fungerar.
Vid Visby flygplats hade Smartroad Gotland och Electreon ställt upp en elkonverterad långtradare med bild och text som förklarar projektet. På plats fanns även en av projektledarna, Petra Carlenarson.
Ruggvädret ute gjorde att tillströmningen av folk var begränsad, men några hade trots regn och rusk letat sig till flyget för att passa på att ställa frågor om projektet. En av dem var Sören Grytting.
– Jag är här först och främst av rent allmänintresse, men också för att jag bor i pensionärsghettot här på Kung Magnus väg, säger han.
Han menar att framtidens bränsle för framförallt tung trafik troligtvis är vätgas, eftersom elvägar är kostsamma historier. Men att det behövs en förändring för att klara klimatet råder inga tvivel om.
– Jag tror det blir svårt med el på det stora hela. Det är rejäla batteripaket som krävs för tung trafik, men vätgasdrift borde gå.
Sören var en av dem som passade på att ta en tur med den flygbuss som är omgjord för att kunna laddas på elvägen. Sträckan är uppdelad i två delar om 800 meter vardera längs Lummelundsväg och Kung Magnus väg.
– Den går himla tyst och fint! Vad gör den noll till hundra på?
Vid ratten sitter chaufför Peter Carlsson. Han är fordonsansvarig vid Gotlands Bilfrakt som också varit med i projektet.
– Det finns flera fördelar med en sådan här lösning. Rent körmässigt är det tyst, och elmotorn gör att bussen bromsar bra redan när man släpper på bromsen. Men det tar lite tid att vänja sig.
Projektet startade 2019 och blev klart förra hösten. Av de fyra demonstrationsprojekt som Trafikverket finansierat är elvägen på Gotland det enda trådlösa.
– Trafikverket fick i uppdrag av regeringen att utveckla elväg i Sverige. Gotland blev en bra testplats, mycket på grund av initiativ från Gotland Ring och Region Gotland – som båda är engagerade i förnybar el och framtidsprojekt. Resultatet är riktigt bra och vi har fått in väldigt mycket användbar data som vi nästa år ska sammanställa, säger Petra Carlenarson.
Vid projektets slut är tanken att elvägen ska demonteras.