Emil från Ala i frontlinjen mot landets mest kriminella

Redan som sexåring berättade Emil Eisersjö om polisdrömmarna för sin mamma hemma i Ala. I dag har gotlänningen ett av svensk polis tyngsta uppdrag i kampen mot landets största kriminella nätverk.

Gotlänningen Emil Eisersjö har en huvudroll i den svenska polisens kamp mot de mest våldsamma kriminella nätverken.

Gotlänningen Emil Eisersjö har en huvudroll i den svenska polisens kamp mot de mest våldsamma kriminella nätverken.

Foto: Montage: TT

Gotland2021-02-25 06:03

Efter drygt 15 år som polis är Emil Eisersjö (född Dahlström) numera chef för underrättelsesektionen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa). En snabb klättring inom myndigheten, som delvis kan förklaras av att hans första uppdrag som nyexaminerad lade grunden från start.

– Jag fick komma till Södertälje vilket var en jättebra start för mig. Jag fick erfarenhet av hela spektrat av ingripande polisarbete, från att åka på de allra grövsta brotten en dag, till att nästa dag ta hand om lösspringande djur på någon väg, säger han. 

Efter åren i Södertälje har Emil främst jobbat med underrättelsearbete och utredning av tungt kriminella inom grov organiserad brottslighet i Sverige. 

– Jag kände mig egentligen inte redo för att ansvara för en sådan avdelning på ett nationellt plan. Men det är det här jag tycker är kul att jobba med. Det är en komplex och svår stol att sitta på. Det är först nu, efter fem år, som jag känner mig trygg i rollen. 

Det senaste året har hans avdelning fått stor uppmärksamhet för sitt utredningsarbete i samband med hackningen av Encrochat. Det var våren 2020 som Europol, i samarbete med fransk polis, lyckades knäcka de superkrypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använde sig av för att kommunicera. 

Emil, som ansvarade för Encrochat för svensk räkning, har bland annat medverkat i SVT:s program Veckans brott om hur informationen hjälpt polisen – hittills. 

Senast i februari i år åtalades 27 personer i det kriminella Vårbynätverket. Fler åtal och rättegångar med kopplingar till Encrochat är att vänta, enligt polisen, för brott som bland annat mord, mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott och människorov. 

Emil säger att Encrochat har gett polisen en viktig, men samtidigt skrämmande, insyn i hur det går till i de kriminellas nätverk där det ofta är väldigt unga personer längst ned i hierarkin. För polisarbetet har blivit svårare i takt med att globaliseringen öppnat för fler aktörer inom den undre världen.

– Om jag backar till när jag var ung, hemma på Gotland, så var den som ville ha tag i narkotika tvungen att ha kontakter, i princip känna till vem som var kriminell. I dag behöver man inte det utan det räcker att kunna beställa något på nätet från någon som kanske sitter i en helt annan del av världen.

Särskilt slås han av hur pass vanligt det är att mycket unga personer dras in den grovt organiserade brottsligheten.

– På samma sätt som vi kan titta på Danmark och förutse hur det kommer att sprida sig till Sverige. Det ser man nu i Skåne, på sikt är det nog tyvärr något som Gotland måste vara beredda på.

Nästa gång redaktionen ringer upp Emil kan det handla om ovanstående frågor eller något helt annat – som lösspringande kvigor på en av öns landsvägar. 

– Gotland kommer alltid att vara hemma, det ska bara bli rätt tillfälle att flytta tillbaka. Och kanske finns det något jag kan göra inom polisen på Gotland, vi får se.

Planen blir i så fall att bo permanent i sommarstället i Nisseviken där Emil och hans familj tillbringar merparten av somrarna.

– Det finns ingenting som går upp emot att sitta nere vid vårt hus som ligger nästan vid stranden. Ett andetag i solstolen och axlarna sänks och eventuell beslutsångest eller jobbrelaterade krav är som bortblåsta.

Stoppade mordplaner

Efter att fransk polis hackat kryperingsverktyget Encrochat våren 2020, kunde polisen i flera länder i realtid följa kriminellas diskussioner om brottsplaner. 

I Sverige pågick polisens underrättelsearbete under några månader innan det blev känt att Encrochat hade hackats. Polisens bedömning är att man, bara under operationsperioden, kunde förhindra omkring 15 grova våldsbrott som mordplaner tack vare informationen i chattarna.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!