När Emma Karlsson häromdagen gav sig ut på promenad mellan Sudersand och Ava möttes hon av tre döda sälar. Med jämna mellanrum låg de längs en kustremsa på bara en kilometer.
– Jag tycker det var anmärkningsvärt att jag stötte på tre stycken på en så pass kort sträcka, säger Emma Karlsson.
Emma Karlsson har spenderat varenda sommar sedan hon var liten på Gotland och Fårö, och inte en enda gång förut har hon stött på en död säl. På mindre än två veckor har hon nu stött på sex stycken.
– Man blir ju lite orolig, det är ändå flera stycken i sommar som verkar ha dött under en ganska kort period, säger hon.
Emma Karlsson delade med sig av bilderna på de döda sälarna i en Facebook-grupp för att höra om någon mer sett dem och meddelat Länsstyrelsen, något som hon annars tänkte göra.
– Jag ska försöka dela bilderna i en större Facebook-grupp också. För att se om det här framför allt sker på Fårö eller om det hittats döda sälar också på andra delar av Gotland, säger Emma Karlsson.
Enligt Naturhistoriska Riksmuseet, som samlar in observationer av marina däggdjur, har det i juli rapporterats in 266 stycken döda sälar i Sverige. En ökning från fjolåret då det rapporterats in 214 stycken i juli månad. Och enligt statistik från Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har det hittills i år rapporterats in 44 sälar från Gotland, en ökning från förra året då 34 sälar rapporterades in totalt.
Maria Eriksson är Länsveterinär på Gotland och berättar att de åkt ut på några enstaka inrapporterade fall av döda sälar i sommar för att provta efter eventuella sjukdomar och försöka fastslå dödsorsaken.
– För att provta måste sälen vara ganska färsk, den kan inte ha varit död för länge. Sommarvärmen gör att kropparna ruttnar ganska snabbt och då går det inte att ta prover, säger Maria Eriksson.
Om man skulle råka på en död säl uppmanar Maria Eriksson till att anmäla det på hemsidan för SVA.
– Om sälen ser ut att vara färsk får man gärna höra av sig till oss på Gotland också, så kan vi se om det är aktuellt för oss att ta prover, säger hon.
Anledningar till att sälarna dör kan variera och Maria Eriksson kan inte slå fast något generellt. Men enligt nationella provtagningar från SVA var den vanligaste dödsorsaken hos sälarna förra året någon form av trauma, exempelvis frakturer eller inre blödningar, följt av utmärgling.
Enligt havs- och vattenmyndigheten har sälbeståndet i Sverige ökat stadigt de senaste 20 åren.