En aromfylld paus i vardagen
En stilren kaffepaus
På sommaren svämmar Visby bokstavligt talat över av caféer. I varje hörn och vrå finns det en servering, en plats för en stunds vila. När turistsäsongen är över står endast några få caféer kvar, redo att ta emot fikasugna gotlänningar och höstturister.
På Vinäger som ligger beläget centralt, mitt på Hästgatan, står dörrarna öppna året runt. Den tvådelade restaurangen och caféet är populärt både under sommar- och vintertid. På ena sidan av gatan ligger den inhägnade uteserveringen försedd med bar, bänkar, stolar och parasoll. Där trängs turisterna och gotlänningar med varandra under varma sommardagar. En latte och en kaka, tack så mycket. Så länge värmen räcker håller uteserveringen öppet.
På andra sidan gatan ligger inneserveringen, inredd i modern still med avlånga soffor beklädda i mörkt skinn, barstolar vid bänkförsedda fönster, stilrena ljusstakar och en skinande disk med prydligt uppradade bakverk. Här mal personalen kaffebönorna själva och serverar hembakat. Rosa Eklund och Jessica Johnsson står bakom disken och gör mackor.
På frågan vad som är den populäraste drycken blir svaret att te håller på att ta över. På sommaren är det färskpressad juice och iste som gäller i värmen. Men sen är det varmt te. Latte är ute.
Vinäger tillhör ett av de caféer som belönats med ett bra läge mitt i ett promenadstråk. Göran Persson, Di Leva och deltagarna i VM-laget tillhör några av de mer välkända ansikten som synts i lokalen i år.
Vinäger har öppet året runt
Som hos mamma
I en lite mer avlägsen del av Visby innerstad, nära Norderport. Ligger Gula huset. Ett gult hus med några flaggor är kännemärket. Vid en första anblick ser det precis ut som ett bostadshus och det är med lite skepsis vi sneglar in genom dörren i planket.
- Det är mina föräldrar som äger huset, förklarar Cecilia Lundberg som tillsammans med sin bror Hans Lundberg driver caféet.
Det visar sig mycket riktigt vara ett bostadshus med en innergård omgjord till servering. Utseendet är klassiskt för innerstadshusen. Små och charmiga.
Bakning av bullar och kakor sker i köket på förmiddagarna och sedan öppnar fiket klockan 12. Inne i huset är det trångt med ett korridorliknande allrum. Men känslan är hemtrevligt. Kaffet står på ett litet bord, bullar och kakor på ett annat. Inredningen är ombonad och lite gammaldags. Det känns mer som att bli hembjuden till en vän på en kopp kaffe än ett besök på ett café.
Liksom på Vinäger är allt hembakat. Alltid hembakat.
- Det är väldigt viktigt. Folk vill ha det så. De vill kunna välja mellan en stor eller en liten bit och inte färdigköpta kakor, säger Cecilia.
Och så bryggkaffe. Det verkar verkligen som om Cappuccino, Caffe macchiato, Caffelatte och alla de andra trendiga kaffedryckerna är på bortgång. Det ska vara genuint, gammaldags, som förr.
Under sommarmånaderna känns caféet verkligen som ett sommarcafé med den lummigt inramade innergården. En geting surrar försynt och försöker stjäla lite socker. Överallt sitter folk vid små bord och stolar och pratar. Även här håller uteserveringen öppet så länge det finns värme. Men under hösten går det över till att vara helgöppet.
Gula huset har under hösten öppet lördagar och söndagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!