Enligt Sveriges Radio Ekot så har en av fyra kommuner i Sverige "paxat" personal genom att krigsplacera dem. Det innebär att kommunerna säkerställer att personal inte behöver kallas in för militär tjänstgöring vid en eventuell höjd beredskap.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) är dock kritiska till att kommunerna krigsplacerar sin personal, då man menar att det är en onödig åtgärd.
– Allmän tjänsteplikt innebär att alla som jobbar på kommunen ska gå till jobbet även vid höjd beredskap. Det är ingen poäng att lägga mycket tid på att detaljplanera för den allmänna tjänsteplikten omfattar all personal, säger Markus Planmo vid SKR till Ekot.
Enligt Region Gotlands beredskapschef Rikard von Zweigbergk så resonerar man på regionen i dagsläget precis som SKR i frågan om krigsplaceringar.
– Vi har inte gjort några krigsplaceringar i dagsläget. Vi lutar oss mot det som heter allmän tjänsteplikt och som innebär att alla ska fortsätta gå till jobbet. Det är även ett administrativt tungt jobb att göra att krigsplacera personal då det behöver hanteras på ett särskilt sätt, säger han.
Kan det bli aktuellt med krigsplaceringar om förutsättningarna förändras?
– Jag tänker inte utesluta någonting. Det är klart att det kan bli aktuellt, men som det ser ut just här och nu är det inte aktuellt i närtid. Situationen kan dock snabbt komma att förändras.