Under de senaste nio månaderna har andelen gotlänningar som jobbar hemifrån successivt ökat, enligt statistik från Statistiska centralbyrån. Under första kvartalet i år har drygt 35 procent av de som arbetar gjort det hemifrån. Det är en ökning från tredje kvartalet förra året, då var fjärde jobbade på distans. Fortfarande har Gotland en lägre andel än rikssnittet som ligger på drygt 40 procent.
Region Gotland, som är öns största arbetsgivare, uppskattar att omkring 1 500 av deras 6 700 medarbetare kan jobba hemifrån. Beslutet om hemarbete fattades 24 mars 2020. Hittills har distansarbetet visat sig ha positiva effekter för de anställda, men det ställer också krav, enligt regionens HR-chef Lotta Israelsson.
– Under 2020 har möjlighet till hemarbete visat sig ha en positiv påverkan på sjuktalet. I det korta perspektivet ser det ut som att vi mår bra. Men vi ser också att skärmtiden har ökat markant och det har ställts höga krav på eget ansvar kopplat till variation i arbetet och gränsdragningar mellan arbetsliv och privatliv, säger hon.
I det långa perspektivet vet de inte ännu hur distansarbete påverkar arbetsmiljö och hälsa, säger Lotta Israelsson.
– Det kommer att bli viktigt att följa upp och hantera.
I förra veckan fattade Region Gotland beslut om att följa regeringens rekommendation om hemarbete fram till 15 september. Tidigare har regionen uppmanat de anställda som har möjlighet att jobba hemifrån att göra det fram till och med sista augusti.
En annan av öns stora arbetsgivare, Svenska Spel, har haft distansarbete sedan tidigt förra våren. En undersökning gjord tidigare i år bland företagets anställda visar att två tredjedelar vill fortsätta att jobba hemifrån en eller flera dagar i veckan efter pandemin. Region Gotland är inne på samma spår.
– En utveckling mot nya arbetssätt där vi kan kombinera både att jobba hemma och mötas i sammanhang, är en högst aktuell fråga som vi diskuterar, säger Lotta Israelsson.
Hon menar att det finns flera fördelar med att fortsätta med delvis distansarbete, till exempel färre lokaler och därmed minskad kostnad.
– Vi har även drastiskt minskat våra tjänsteresor och det är också positivt för miljön. För våra medarbetare kan kortare eller färre resor till och från jobb ge mer balans mellan arbete och fritid.