En av tre gotlänningar har en negativ attityd till homosexualitet Ett sjukdomsbegrepp till 1979

Generellt sett har svenskarna fått en mer positiv attityd till homosexuella. Dock inte på Gotland. Här har 30 procent av de tillfrågade en negativ attityd.
Det här visar en pilotundersökning som Folkhälsoinstitutet nu publicerar.
­ Det här känner jag inte alls igen. Jag har nog aldrig träffat nån som är negativ, säger Lissa Sigrén, sekreterare i RFSL Gotland.
Schablonbilden av en typiskt negativt inställd person är enligt institutet en man som bor i glesbygd, har låg skolutbildning, inte läser böcker, inte har dator, är medlem i kyrklig förening eller hembygdsorganisation, inte känner några homosexuella och lutar åt sympatier för kristdemokraterna, moderaterna eller centern.

Gotland2002-02-27 04:00
Folkhälsoinstitutet har tagit fram fakta i den första mer omfattande studie som har gjorts på området i Sverige. Cirka 9000 personer mellan 16 och 79 år har svarat på frågor om sina attityder till homosexualitet.
På Gotland redovisade 30 procent av de tillfrågade en negativ attityd. Endast i Kronoberg, Blekinge och Jönköping var siffran högre. Här noterar dock Folkhälsoinstitutet att siffrorna för Gotland är osäkra med tanke på det låga antalet svarande.
För riket som helhet svarar 27 procent av de tillfrågade att de har en negativ attityd, medan 25 procent är positiva. 37 procent är varken positiva eller negativa.
<span class=MR>Rädda att "komma ut"</span>
Lissa Sigrén i Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande (RFSL) säger att hon inte har märkt några negativa attityder. Däremot är det många av föreningens 50 medlemmar som är rädda för att "komma ut" med sin homosexualitet.
­ Även de har fördomar om hur andra ska reagera.
Många vill inte berätta på sin arbetsplats att de är homosexuella, men Lissa menar att det inte behöver vara så dramatiskt.
­ Det är ju inte så att jag går upp och presenterar mig och säger "hej, jag heter Lissa och är homosexuell..." Sånt där kommer man in på naturligt efter en tid.
Andelen människor med homosexuella känslor och/eller erfarenheter uppskattas vara omkring tio procent. Endast någon eller några enstaka procent antas vara "exklusivt" homosexuella. Det är ungefär samma siffror på Gotland, berättar Lissa Sigrén.
­ Medlemsantalet har ökat väldigt mycket de senaste åren, framför allt sedan årsskiftet. Vi har kommit i gång igen, efter att föreningen nästan låg nere ett tag. I dag är 16 av medlemmarna tjejer. Det är många fler än vad det har varit tidigare.
Folkhälsoinstitutet har funnit att de som har en negativ inställning till homosexuella även har en negativ attityd till minoriteter generellt, medan de som är positiva till homosexuella också är mer positiva till ett mångkulturellt samhälle.
<span class=MR>Man i glesbygd"</span>
Schablonbilden av en person med en negativ attityd är man, bor i glesbygd, har låg skolutbildning, läser inte böcker, har inte dator, är medlem i kyrklig förening eller hembygdsorganisation, känner inga homosexuella och sympatiserar med i första hand kristdemokraterna, men också moderaterna eller centern. Dubbelt så många kvinnor som män har en positiv attityd till homosexuella. Den mest positiva inställningen har enligt undersökningen en kvinna som är yngre än 42 år och bor i Stockholm.
<span class=MR>Förenklade bilder</span>
I undersökningen konstateras att det här handlar om mycket förenklade bilder, alltså personer som inte existerar annat än som virtuella statistiska figurer.
Begrepp som medkänsla, jämställdhet, fantasi och dialog uppskattas särskilt av dem som har en positiv attityd till homosexuella medan de negativt inställda uppskattar, som exempel, begreppet lydnad.
"Ju mer negativ man är till homosexuella, desto mindre upplever man sig kunna påverka sitt eget liv eller påverka exempelvis samhället", enligt undersökningen.
De negativa tror i högre utsträckning än andra att andelen homosexuella har ökat under senare år. De är även mer benägna att tro att homosexuella vill ha fler sexuella relationer än heterosexuella.
­ Jag tror att det är viktigt att lära känna någon homosexuell. Då tror jag att man ändrar uppfattning, säger Lissa Sigrén.

Fotnot: Undersökningen är ett led i FSI:s (Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier) långtidsstudie "Ditt land och Ditt liv".
1944 avkriminaliserades homosexuella handlingar mellan vuxna människor
1973 uttalade riksdagen att homosexuell samlevnad är en från samhällets synpunkt fullt acceptabel samlevnadsform
1979 avskaffade Socialstyrelsen homosexualitet som sjukdomsbegrepp
1987 infördes förbud mot att diskriminera homosexuella
1995 infördes lag om registrerat partnerskap
1999 tillsattes HomO, den första ombudsmannen för bi- och homosexuella i världen
2001 föreslog en parlamentarisk utredning att homosexuella skulle få adoptera barn. Den officiella hållningen i Sverige till homosexuellt föräldraskap tycks bli allt mer positiv medan den allmänna opinionen är mer oklar. Källa: Folkhälsoinstitutet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om