"Det hjälper inte att ha säkerhetsväst med strass på"

Ridsporten är en av Sveriges populäraste, men också farligaste, sporter. Trots det prioriteras stil före säkerhet. Med en kultur som präglas av starka traditioner kommer mycket fint – men också en viss tröghet.

"Det rör sig mycket i sporten just nu. Vi hade nog haft det mycket svårare för några år sedan", säger Sanna-Marie Pettersson.

"Det rör sig mycket i sporten just nu. Vi hade nog haft det mycket svårare för några år sedan", säger Sanna-Marie Pettersson.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2021-07-09 20:30

Medan andra sporter och dess tillbehör utvecklas i snabb takt menar vissa att ridutrustningen har halkat efter. Trots att ridningen är förenad med påtagliga risker för allvarliga skador ligger fokus främst på design och estetik. Det gotländska företaget Grani arbetar med att ta fram nya produkter som genom att bidra till säkerhet och funktion också ska öka både ryttarens och hästens prestation. Nu har de fått ett bidrag på 900 000 kr från Verket för innovationssystem (Vinnova). GT har träffat Granis tre grundare, som säger att bidraget kan bli livsavgörande. 

undefined
Sanna-Marie Pettersson jobbar som ridinstruktör och såg ett behov av nya säkrare produkter på marknaden för flera år sedan. Nu ska hennes idéer verklighet.

– När vi startade var vi fullt fokuserade på att öka prestationen hos ryttaren. Men ju längre in i processen vi kom desto tydligare blev siffrorna. Ridsporten är världens farligaste sport men den är väldigt underutvecklad tekniskt, säger Karin Falkemo.

Om man tittar på andra populära sporter går det att se stora framsteg vad gäller säkerhet och teknik. I dag är det en självklarhet att skidåkare ska ha hjälm och att bilar ska ha säkerhetsbälte. Ser man till ridningen verkar utvecklingen ha stagnerat.

– Utrustningen ser många gånger fortfarande ut som de gjorde på 1800-talet, säger Sanna-Marie Pettersson. 

undefined
"Det rör sig mycket i sporten just nu. Vi hade nog haft det mycket svårare för några år sedan", säger Sanna-Marie Pettersson.

Hur kommer det sig då att ridsporten fortfarande är så osäker? Karin Falkemo tror att mycket kan bero på att det är främst kvinnor som rider. Det har inte skett några satsningar på teknisk utveckling och säkerhet, eftersom det helt enkelt inte har prioriterats. Det har varken funnits pengar eller drivkraft. 

– Pengar måste in för att utveckling ska ske. Man måste satsa på en kvinnodominerad sport, säger Karin Falkemo. 

Utöver det krävs det ett nytt tänk för att belysa riskerna och de farliga momenten.

– Det finns också en luthersk anda i ridningen. Man ska ta i och gå upp tidigt. Det är lite coolt att man har sår, för då har man tagit i på riktigt, säger Karin Falkemo.

undefined
Mycket har hänt de senaste åren. "När vi började rida hade man en hjälm med ett gummiband, men de coola, de satte upp gummibandet på hjälmen", berättar Karin Falkemo.

Det handlar också om att synen på ridsporten behöver förändras för att behoven ska tas på allvar. 

– Det hjälper inte att ha en säkerhetsväst med strass på, säger Anders Falkemo och skrattar.

– Nu står vi inför en sportifiering. Det finns tusen olika färgval, men inte några funktionsval. Och det är det vi vill utmana. Konsumenten måste veta vad en säker utrustning är, säger Karin Falkemo. 

I dag finns det ingen klassificering av ridutrustning som talar om vilka produkter som är mest säkra. Grani vill synliggöra olycksstatistiken och se till att alla förstår vikten av säker utrustning.

– Hästen är ett flyktdjur och om det är så att man sitter fast i sin utrustning och blir fast i hästen så är det sammankopplat med livsfara, berättar Karin Falkemo. 

undefined
Sanna-Marie Pettersson och hennes häst Falcao.

Andra delar av ridsporten har utvecklats snabbt på senare tid. Hästarna har snabbare, farligare och bättre. Kvaliteten på utrustningen hänger däremot inte med, förklarar Sanna-Marie Pettersson.

– Där finns det ett glapp, som vi vill vara med och fylla, menar hon. 

– En ryttare som är trygg och kan lita på sin utrustning blir också per definition en bättre ryttare, tillägger Anders Falkemo. 

– Vi vill att ryttaren ska få hjälp med sin balans, för det är därför man ramlar av, berättar Sanna-Marie Pettersson.

undefined
Anders Falkemo, Karin Falkemo och Sanna-Marie Pettersson har tillsammans grundat Grani. Nu har de fått pengar för att kunna fortsätta utveckla sina produkter.

Man talar om två olika aspekter av säkerhetstänket, en aktiv och en passiv.  Den aktiva innefattar mekanismer och innovation som ska skydda ryttaren när något farligt händer. Den passiva delen berör allt sådant som underlättar för själva ridningen, såsom ergonomi och balans. Bidraget från Vinnova ska gå till tester och fortsatt utveckling av Granis produkter, vilka de i dagsläget inte kan säga särskilt mycket om.

– Nu är vi i en patentprocess. Det vi kan säga är att vi gör säkerhetsprodukter och att de är flera, säger Karin Falkemo.

– Stödet är nödvändigt för att vi ska kunna genomföra tester och utvecklingen av produkterna, berättar Anders Falkemo. 

Frågan kvarstår hur produkterna ska tas emot på den konservativa marknaden. Utmaningen är att utforma säker utrustning som folk också ska vilja använda. 

– Vi måste ha en fot i traditionen och estetiken och en i funktionen, samt kunna vara på bägge sidorna, säger Anders Falkemo. 

undefined
"Oavsett om det är en amatör eller ett proffs är man intresserad av att skära bort risker", säger Anders Falkemo.

Nu väntar ett fortsatt hårt arbete för Grani. För att utveckla ridsporten krävs mer än bara innovativa produkter Det är en hel kultur som måste förändras för att ryttarna ska kunna sitta säkert i sadeln.

Ridsport i Sverige

Svenska Ridsportförbundet har drygt 154 500 medlemmar, varav 90% tjejer (2020). Ridsporten är också den tredje största ungdomsidrotten. Varje år skadas nästan 6000 barn och unga i hästrelaterade olyckor, så allvarligt att de tvingas uppsöka akutmottagning. Cirka två tredjedelar av skadorna sker i samband med att häst eller ryttare ramlar. Majoriteten av de som skadas är kvinnor.

Källa: Svenska ridsportsförbundet & Trygg Hansa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!