En blivande hövding besöker sin ö

Den 1 juli blir Marianne Samuelsson landshövding på Gotland. Någon plats i EU-parlamentet, det räknar hon definitivt inte med.
­ Det ska vara om gotlänningarna blir så förtvivlade att de kryssar bort mig till Bryssel! säger hon och skrattar.

Gotland2004-06-03 11:49
I går satte hon för första gången sin fot i det blivande hemmet och arbetsplatsen i Visby innerstad.


I går eftermiddag landade Gotlands blivande landshövding Marianne Samuelsson på Visby flygplats. Hennes tidigare ö-besök har främst varit knutna till Almedalsveckan eller hennes styrelseuppdrag i Svenska spel. Därför var det knappast förvånande att hon under flygresan samspråkat med Tommy Wahlgren.
­ Välkommen till Gotland ­ och lycka till! sade han och lämnade över till t.f. landshövding Anders Granath, som hälsade henne välkommen till ett inofficiellt ²studiebesök².
Sedan hon sade ja på regeringens förfrågan har timmarna gått till att prata med massmedia och närstående. Huruvida maken Sven kommer att flytta med är ännu oklart, men hon konstaterar att ²han nog följer med².
­ Han vill ju vara där jag är, säger hon och ler.
För snart är det Gotland som gäller för Marianne Samuelsson. Förordnandet är på sex år, med möjlighet till förlängning.
Får lämna politiken
I går konstaterade GA att hon står kvar på miljöpartiets lista inför valet till EU-parlamentet den 13 juni. Hon menar att det inte är något märkligt med två ²öppna dörrar², eftersom hon står på nionde plats och sannolikheten att hon skulle bli ²inkryssad² är mikroskopisk.
­ Det ska vara om gotlänningarna blir så förtvivlade att de kryssar bort mig till Bryssel! säger hon och skrattar.
Men om hon mot förmodan skulle tilldelas en plats så tänker hon ta den.
­ Folkets röst måste få väga tyngre än regeringens.
Det verkar dock som om hon får lämna politiken från och med den 1 juli, då landshövdingen ska vara opolitisk. Nu tänker hon fokusera på Gotland, på gotlänningarna och viktiga ö-frågor. På frågan om vilken nytta gotlänningarna kommer att ha av just henne, svarar hon:
­ Det är svårt för mig att säga, allra helst redan nu. Jag vill ha tid på mig för att visa att jag kan vara till nytta.
Hur hon kommer att arbeta, bemötas och beskrivas återstår att se, menar hon.
Utnämnandet har mött både positiva och negativa reaktioner. I gårdagens GA föregick en missnöjd krönikör hennes tillträde och skrev att regeringen genom sitt beslut ²visat öppet förakt för gotlänningarna² och att hon åtnjutit mycket lågt anseende ­ som riksdagsledamot.
Samuelsson hade i går inte hunnit läsa de lokala tidningarna, men konstaterar allmänt:
­ Jag har slutat bry mig om sådant där. Det hindrar bara ens arbete. Som politiker vet jag att man får ömsom ris, ömsom ros.
Vill ha raka rör
Hon säger att hon vet att det finns mycket att ta itu med, att ön trots sin litenhet berörs av och hanterar många stora beslut.
­ Ta försvarsbeslutet i september. Det berör omkring 600 gotlänningar och vi vet fortfarande inte var det landar. Oavsett vilket kommer vi att behöva agera.
Hon säger att hon föredrar ²raka rör med beslutsfattare och regering² och ser fram mot statsministerns presentation av Gotlandspaketet i dag, torsdag.
­ Jag förutsätter att det innehåller möjligheter för Gotlands framtid!
Att hon inte har bred Gotlandsanknytning ser hon inte som något problem. Hon ser en positiv utmaning i att lära känna ön och dess invånare.
­ Det är positivt att komma till en ny plats. Det gör att man har mycket att se, lära sig och uppleva. Man har dessutom alltid något att göra på sin eventuella fritid, ha ha.
Under gårdagen bekantade hon sig med residenset, blivande länsstyrelse-kollegor och bland andra kommunalrådet Jan Lundgren. Samuelsson återvänder hem i dag ­ men beräknas återkomma inom en månad. Då för att stanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!