En bra resa tillbaka till arbetslivet

Gotland är bättre än landet i övrigt på att slussa människor från sjukskrivning tillbaka till arbete.
Här har hälften av de som gått rehabiliteringsprogrammet Faros fått jobb, mot en tredjedel i riket som helhet.

Gotland2006-06-14 06:00
Faros är en modell för arbetslivsinriktad rehabilitering som började introduceras redan 2002. Det handlar om att långsamt slussa människor tillbaka till arbetslivet och hitta vad som är rätt för den enskilde.
Modellen bygger på att försäkringskassa och arbetsförmedling har ett fördjupat samarbete och hjälps åt när det gäller den här övergången från sjukskrivning till arbete.
Av de 50 personer på Gotland som rehabiliterats enligt modellen har hälften gått vidare till arbete.
Ett gott resultat, menar statssekreterare Anders Teljebäck på Näringsdepartementet, som i går besökte Gotland.
- I riket som helhet har en tredjedel, eller cirka 12 000 av 33 000 personer, som gått genom Faros fått jobb, sa han vid en pressträff på residenset på eftermiddagen.

Resa runt landet
Anders Teljebäck är ute på en resa landet runt för att se hur samarbetet mellan myndigheter fungerar när det gäller hälsa och arbete. Enligt ett regeringsbeslut i april gäller ju numera "nolltolerans" mot att, som arbetslivsminister Hans Karlsson uttryckte det, "hamna mellan stolar".
En knapp månad fick Försäkringskassan och landets arbetsförmedlingar på sig att samordna sina rutiner så att ingen enskild hamnar i kläm.
Och det har man klarat, anser Anders Teljebäck.
- Ja,vi vet att man jobbat med att förbättra rutinerna så att den enskilde får en bra resa tillbaka in i arbetslivet. Och vi har fått försäkran om att det har etablerats rutiner som är likadana över hela landet, sa han.

Bedömningsgaranti
Men innebär det då verkligen att ingen längre hamnar mellan stolar?
- Ingen kommer på grund av felaktig hantering att hamna mellan stolar. Och det var på den punkten ministern menade att det ska råda nolltolerans. Alla ska vara garanterade korrekta bedömningar av sina fal, svarade Anders Teljebäck.
Däremot kommer det alltid att finnas människor som vare sig kvalificerar sig för ersättning från Försäkringskassan eller a-kassan.
- Det kan ju finnas andra skäl än medicinska till att en människa inte klarar att arbeta. Det kan till exempel vara sociala skäl eller något annat. Och då blir det socialtjänsten som får träda in, sa Försäkringskassans chef på Gotland, Inga-May Engberg.

Samordningsförbund
För att ytterligare stärka skyddsnätet för enskilda medborgare håller ett slags finansiellt samordningsförbund på att formas bland annat på Gotland.
I det samarbetet ingår även kommunerna och deras socialtjänst och även sjukvården och syftet är att de som har allra svårast att få arbete ska kunna hjälpas här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!