En dag för solidaritet

Arbetarrörelsens internationella solidaritetsdag har bara funnits i fyra år och har inte märkts så mycket. Men den skall bli mycket större.
­Jag har tänkt att den här dagen skall bli lika stor som medeltidsveckan, sa Barbro Ullberg Gardell, som har jobbat mycket inför firandet av dagen som var i går.

Gotland2004-10-25 04:00
Det var första gången som dagen uppmärksammades på Gotland och i Arbetarrörelsens hus fanns en vacker internationell utställning med mycket information om olika projekt som pågår.
­Rörelsens internationella verksamhet har fått en egen dag och det handlar om att informera och väcka intresse för internationella frågor, sa Barbro Ullberg Gardell. Och vi har jättemånga olika projekt på gång hela tiden.
Mats Wingborg, journalist och författare, föreläste om kampen mot fattigdom och orättvisor i världen och kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Mats jobbar i hela världen på uppdrag av olika organisationer som Palmecentret och LO.
­Det har bildats mycket stora fackliga organisationer i världen under de sista 20 åren, sa Mats. Det finns större potential att genomföra rörelsen, det blir större företag ute i världen och hela tiden blir man mer medveten.
<span class='mr'>Svenska företag</span>
Han berättade om stora svenska företag, till exempel Ericsson som förbjöd facklig verksamhet i Malaysia.
­När detta uppmärksammades i svensk press och i andra delar av världen fick de ge med sig och tillåta det. Likadant har det varit med Hennes & Mauritz och några stora leksaksföretag. Det är min uppgift att förmedla orättvisor så att de blir åtgärdade.
<span class='mr'>Stödja kolleger</span>
Här hemma kan vi göra solidaritetsinsatser för att stödja kollegor ute i världen, menar Mats Wingborg.
­Man kan till exempel utlysa en timmes strejk och man kan utnyttja konsumentmakten, det vill säga, att noga ta reda på var kläderna som man köper är tillverkade. Följer man tillverkningsleden så kan man hamna i barnarbete.
Mats Wingborg har varit med och skrivit boken "Global respekt" som även finns på Internet. Boken är en grundkurs i globalisering och mänskliga rättigheter. Frågor som tas upp i boken är till exempel: Hur har arbetaren det som tillverkat dina sportskor? Hur kan det komma sig att det fortfarande förekommer slaveri och tvångsarbete i världen, till exempel trafficking? Varför mördas flera hundra fackligt aktiva i Colombia varje år?



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om