En dag full av snöfall

Snöoväder och extrem halka medförde stora problem för trafiken i går.Skolskjutsar ställdes in, hemtjänsten körde fast och ett 30-tal fordon åkte av vägen. Men värst var det kanske för yrkeschauffören som fick spendera natten i sin långtradare efter att ha fastnat i diket vid Romarondellen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-11-25 04:00
- Det har varit katastrof, säger Tony Berg vid Falck Bilbärgning, som sedan i söndags hjälpt ett 20-tal fordon som åkt av vägen.
Även hos Assistancekåren gick telefonen varm under gårdagen.
-Vinden polerar ju vägen så att det blir extremt halt, säger Andreas Grönhagen vid Assistancekåren, som bland annat fick undsätta en långtradare som glidit av vägen vid Romarondellen.

Tung last av gips
Chauffören kom till Gotland med nattfärjan och hann inte långt innan långtradaren hamnade i diket.
- Det fanns inte ett enda sandkorn på vägen, berättar föraren som inte vill uppge sitt namn för GT.
Han klarade sig utan en skråma, men var hungrig efter att ha spenderat natten i lastbilens kupé.
Långtradaren var tungt lastad med gipsskivor och två bärgningsbilar försökte dra upp den ur diket utan att lyckas. Vid tvåtiden kunde lastbilen kopplas bort från släpet och återvända till fastlandet, men släpet bärgades först på kvällen.

Reflexpinnar i december
Vädret medförde även att flera skolskjutsar ställdes in, främst på norra Gotland. Enligt barn- och utbildningsförvaltningen var dock alla skolor öppna för elever som kunde ta sig dit.
Carina Larsson
vid Trygghetspatrullen på Sudret efterfrågar reflexpinnar sedan två av hemtjänstens tre bilar fastnat i snödrivor under natten till måndagen.
- Det snöar och yr, det finns ingen chans att se var vägen är, säger hon.
Men Sivert Persson, avdelningschef för teknisk service vid kommunen, säger att reflexpinnarna inte är till för bilisterna.
- De är markeringar för snöröjningen, de sitter en halvmeter ut från vägkanten och kör man efter dem finns det risk att köra in i vägräcken.
Reflexpinnarna sätts upp så sent som möjligt. Första veckan i december blir de synliga längs vägarna.
- Barnen rycker upp dem, hälften av pinnarna är borta efter tre dagar. När det är mycket snö och kallt fryser pinnarna fast och blir svårare att dra upp, förklarar han.

Radarbevakning
Enligt SMHI låg den högsta medelvinden 19 sekundmeter under måndagen. På Gotska Sandön mättes den högsta byvinden till 28 meter per sekund. Dessutom föll det några decimeter nysnö.
- Tio centimeter snö är bara charmigt, men i kombination med 20 sekundmeter är det allt från smått besvärande till en mindre katastrof, säger Sivert Persson.
Han berättar att kommunen har bevakning på radar över snöfallet via SMHI. Via den går det att se när det slutar snöa och då kan halkbekämpningen förberedas. Sandningen kommer nämligen inte igång förrän snöfallet upphört.

Mildare - men blåsigt
Under tiden är snöröjningen i full gång, en dyr affär för kommunen.
- Pengar går åt fort om man har med snö att göra. Ett rejält snödygn kostar omkring en halv miljon kronor, berättar Sivert Persson.
Ett normalt antal snöröjningar på ett år - sju till tio stycken - kostar omkring sju miljoner kronor. Som det ser ut i dagsläget klarar sig 2008 års budget berättar Sivert Persson.
Enligt SMHI förväntas snöfallet att avta mot onsdagskvällen och från torsdag blir det mildare väder. Men vinden håller i sig och gotlänningarna kan vänta sig en blåsig period framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om