Stånga, som blev årets socken 2012, firade ordentligt med två invigningar på Kristi himmelsfärdsdagen. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård gav startskottet till både förskolan och hela öns primörpremiär.
- Lägg några sparrisar och smör i stekpannan och fyll på med lite ramslök. Stek och strö över lite parmesan. Det kräver inte mycket arbete och är så enkelt och gott, sa landshövdingen som räknade upp flera av godsakerna som finns att hitta på ön.
Klippte band med knippe
Gotland har utvecklats till en kulinarisk ö med mycket godsaker.
- Glöm inte tryffel och vin, sa hon.
När hon växte upp smakade lamm som kofta och sparrisen låg i en konservburk.
- Något har hänt. Både blod, svett och tårar har runnit men mest har det varit lustfyllt, sa Cecilia Schelin Seidegård.
Odlingsarealerna har blivit större men det är färre företag som brukar jorden.
- Nu tvingar konsumenterna fram andra former av produktion. Kravet på kvalitet har ökat, sa hon innan hon klippte det blå bandet med en knippe rabarber i mitten.
Primörpremiär
Nu gick visserligen plastbandet av innan landshövdingen hann dit med saxen men symboliken fattade säkert alla.
För femte året i rad är det primörpremiär på Gotland, en efterföljare till sparrispremiären som hölls i tre år innan det.
- Njut av mat i alla former och missa inte Mat- och skinnmässan i helgen, sa hon och påminde om ytterligare en aktivitet i helgen; Öppna ateljéer.