"En dag med ett oerhört starkt symbolvärde"
-- En dag att uppmärksamma och hedra Förintelsens offer, en dag med ett oerhört starkt symbolvärde.Det menade landshövding Marianne Samuelsson i sitt inledningstal vid Förintelsens minnesdag som högtidlighölls i Almedalsbiblioteket på fredagskvällen.
Bronxarvekvartetten musicerade inledningsvis medan åhörarna samlades i biblioteksfoajén. Där kunde man också beskåda en arkivutställning från Landsarkivet med tre huvudteman: Krigsslutet maj 1945. Krigssjukhuset i Lärbro. Nytt liv i Sverige, före detta lägerfångar på Gotland 1945-1946.
- Minnesdagen ger oss möjlighet att påminna när grundläggande demokratiska värden ersätts av hatets och våldets ideologi, framhöll landshövding Marianne Samuelsson i sina inledningsord i Hörsalen.
- Den viktigaste delen kanske är kunskap. Det är lätt att glömma om vi inte blir påminda. Det är oerhört viktigt att vi för bilder av krigets fasor vidare. Vi har ett ansvar och ska förmedla den kunskap vi har bakåt i tiden.
Lärbro krigssjukhus
Från Lärbro hembygdsförening berättade Clary Winberg om Lärbro krigssjukhus och Thomas Harlevi visade ett bildspel om sjukhuset. Bildspelet sammanställdes till det polska ambassadörsbesöket i somras och är tänkt att utvecklas till att bli en dokumentär.
Ett år har man hållit på i hembygdsgruppen med krigssjukhusets historik och förhoppningen är att man så småningom ska kunna ha ett litet museum med bilder och annan dokumentation.
Lärbro krigssjukhus var i drift 1934-1946.
- Det var avsett för svenska militärer, inkallade, och inte för flyktingar, beräknat för 500 vårdplatser, berättade Clary Winberg.
Krigssjukhuset upphörde officiellt 1 juli 1945, därefter drevs det i Röda korsets regi och där sista patienten lämnade sjukhuset 1946.
Tio år senare blev det fångvårdsanstalt och när denna lades ner har lokalerna gjorts om till bland annat vandrarhem och gym.
Ingrid Lomfors, historiker och blivande chef för Göteborgs stadsmuseum, avslutade med att berätta om "Blind fläck. Minne och glömska i historien om de vita bussarna". Några av dessa bussar gick till just Lärbro krigssjukhus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!