En dag till äggets lov

Gott, nyttigt, mångsidigt, arbetsskapande, omtvistat, dyrt, billigt, vackert och säkert.
Adjektiven och superlativen haglade när Svenska ägg på Gotland i går bjöd allehanda ambassadörer på seminariefrukost på Äggets dag.
På menyn stod äggrätter, lovsång och ibland smått heta diskussioner.

Gotland2004-10-09 04:00
I går var det, för andra året i rad, Äggets dag. Gotlands regionförening inom branschorganisationen SFS Svenska ägg bjöd därför in producenter, politiker, handlare och andra till en äggfrukost på Wisby hotell. På menyn stod omeletter, äggterriner, löskokta, hårdkokta, pocherade och skramlade ägg.
Varje år äter varje svensk i genomsnitt 200 ägg. Ändå är vi medelmåttiga äggätare och placerar oss mitt i EU-ligan. Nästan alla ägg vi köper kommer från landets närmare 6 miljoner höns. De värper omkring 5-6 ägg vardera per vecka. På ett år blir det nästan 100000 ton.
En tiondel av de konsumtionsägg som produceras på Gotlands 15 hönserier, stannar kvar på ön. Resten säljs till fastlandet. Fraktkostnaderna ses som ett av de mest påtagliga hoten mot gotländsk äggnäring, eftersom marknaden styrs av och konkurrerar med priserna.
­Ni sitter på en guldgruva, på guldägg! Ni slåss med priserna, när ni borde slåss med kvaliteten! tyckte Pernilla Kjellström som arbetar med näringslivsutveckling på Högskolan Gotland.
Hon menar att konsumenternas medvetenhet ökar och att nyttig, närproducerad och "exklusiv" mat blir allt viktigare.
Det befästes av Ove Kolmodin från ICA Atterdags, som konstaterade av försäljningen av Kravbananer ökat tiofalt på fem år. Gotlands kommun är en stor lokal konsument och kommunalrådet Jan Lundgren nämnde att en extra miljon har avsatts för inköp av ekologisk och närproducerad mat.
<span class=MR>Nya koder</span>
Men hur ska man kunna veta var äggen kommer ifrån? Om man kan tyda de nya koder som sedan årsskiftet stämplas på alla svenska ägg, så ser man bland annat var de kommer ifrån och hur hönsen bor.
Exakt på vilken gård går dock inte att se; listorna är inte offentliga eftersom man är orolig för djurrättsaktivister.
Tydligare marknadsföring av lokala ägg efterlystes av bland andra Hemsehandlaren Paul "Dino "Larsson. Produkt Gotland nämndes som en väg, men det konstaterades också att det finns en del kvar att göra.
Svenska äggs VD Anna Carlström menade att ägget är förtjänt av en renässans och lovsjöng dess betydelse som livsmedel, skapare av arbetstillfällen och öppna landskap.
­Med ägg har man alltid mat hemma, sade hon och påpekade att ägg innehåller de flesta näringsämnena och kostar lite.
Organisationen planerar två informationskampanjer under 2005, en om de nya koderna och en om livsmedlet. Att ägg är kolesterolhöjande är en myt man då bör försöka avliva, tyckte Ove Kolmodin.
Enligt Livsmedelsverket innehåller 100 gram ägg (två ägg väger cirka 110 gram) 10,1 g. fett. Av det är 2,78 g. mättat, 4.48 g. enkelomättat och 1,17 g. fleromättat. Mättade fetter kan höja kolesterolvärdet, medan enkel- och fleromättade fetter kan sänka det. Merparten är alltså ganska "snällt fett" och kroppen kan därmed anpassa den egna kolesterolproduktionen.
Därför menar SLV att det inte är farligt att äta ägg ur kolesterolhänseende. Personer som redan har höjda blodfetter bör däremot vara lite försiktiga.
Förvaringen av ägg diskuterades också, då vissa butiker säljer ägg på okylda pallar i butiken. Det är tillåtet, men Anna Carlström poängterade att strävan är att ägg ska klassas som kylvara då det förlänger hållbarheten och, ute i Europa, även skulle förebygga salmonellasmitta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!