”En del funderar på om de ska säga upp sig”

Det blev snabba bud när sammanslagningen på lasarettet skulle ske. Samtliga representerade fackförbund sade nej till förslaget – men utan gehör. Trots det är de glada att de stod upp för medlemmarna.

Genrebild. Samtliga fackförbund som fanns representerade inför sammanslagningen sade nej till förslaget. Trots det klubbades beslutet igenom.

Genrebild. Samtliga fackförbund som fanns representerade inför sammanslagningen sade nej till förslaget. Trots det klubbades beslutet igenom.

Foto: Jens Alvin/Arkiv

Gotland2024-06-19 15:15

För sjuksköterskorna på lasarettets ortoped- och kirurgavdelning innebär sammanslagningen en del nya arbetsuppgifter, men enligt Gotlands läkarförenings ordförande Regina Göbel, är det långt ifrån bara sjuksköterskor och undersköterskor som drabbas.

undefined
Regina Göbel är ordförande i Gotlands läkarförening. Hon, tillsammans med företrädare för Kommunal och Vårdförbundet sade samtliga nej inför sammanslagningen på Visby lasarett.

– Det gäller definitivt även läkarna. Utlokaliseringen av patienter innebär att det tar mycket längre tid att ronda eftersom patienterna är utspridda på olika avdelningar. Och det påverkar arbetsmiljön, säger hon. 

Det innebär även ett stort problem för bakjouren som nu ska fatta beslut om extra personal behövs. Ett uppdrag som delegerats från verksamhetscheferna i respektive verksamhetsområde.

– Bakjouren förväntas jobba dagtid, men också på jourtid, natt och helg. Och det händer alltid saker som primärjouren själva inte kan ta hand om, vilket kan innebära en stor arbetsbelastning. 

Inför sammanslagningen reagerade hon särskilt på att ledningen inte noggrant tänkt igenom hur man ska kunna ge stöd till bakjouren.

– Nu för tiden finns det något som kallas medarbetarnas dygnsvila och veckovila, som inte bara försvinner för att man har svårt att bemanna och hamnat i kläm, säger hon.

undefined
Genrebild. Samtliga fackförbund som fanns representerade inför sammanslagningen sade nej till förslaget. Trots det klubbades beslutet igenom.

Eva Granholm är lasarettets huvudskyddsombud för Kommunal. Hon säger att det blev snabba beslut inför hopslagningen, och att många av hennes medlemmar har ont i magen och undrar hur de ska orka:

– En del funderar på om de ska säga upp sig. Jag kan bara trycka på arbetsmiljön. Ledningen måste jobba mer mot enhetscheferna och ge dem rätt förutsättningar. 

I ett vidare perspektiv tänker hon att regionen verkligen behöver sätta sig in i hur det är på golvet, och arbeta för att både rekrytera och behålla personalen. 

– Lön är ju inte allt. De borde jobba mer med hållbara scheman, friskvård, och att ge personalen möjlighet att påverka mer. Lita mer på att varje avdelning vet vad som är bäst för dem, så att inte allt bara ska vara lika överallt.

undefined
Cecilia Liljegren är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Visby lasarett.

Cecilia Liljegren är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på lasarettet. Hon säger att det varit mycket oro bland medlemmarna inför sammanslagningen, och menar att det nog kommer ta ett tag innan alla landar i den nya vardagen.

– Vissa avdelningar är ju mer utsatta, och det är många luckor som ska täckas. Jag tror att ledningen behöver göra mer för att locka hit personal. Som det är nu tvingas många lära sig nytt på kort tid, och det är inte bra för patientsäkerheten.

undefined
Det är både sjuksköterskor, under sköterskor och läkare som drabbats efter sammanslagningen på lasarettet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!