En enda man bland 110 kvinnor på stickstämma
Folkan i Hemse var under helgen "ockuperad" av stickintresserade från hela landet. Där pågick nämligen stickstämma.Ett stickgille där deltagarna fördjupade sig i olika tekniker och varianter från skilda håll i landet. I ett rum stickade man exempelvis - skor.En ensam man återfanns bland 110 stickande kvinnor och 14 lärare, Örebrobon Ingvar Asplund
- Vi har ett intensivt program, konstaterar Birgitta Nygren från arrangerande Gotlands läns hemslöjdsförening. Här stickas det dygnet runt.
110 personer deltar således, från hela landet (plus en från Danmark) varav ett 20-tal från Gotland. Det omfattande arrangemanget äger rum för fjärde gången.
- Jag tänkte att Gotland skulle hävda sig och bjöd in och det har varit ett stort intresse. Den äldsta deltagaren är född i slutet av 1920-talet och den yngsta i mitten av 1980-talet.
Med resultat att Folkhögskolans olika lokaler var i det närmaste helt "ockuperade" av stickintresserade under torsdag-söndag.
- Programmet har utgått från traditionell stickning i län med starka sticktraditioner som Halland, Skåne, Bohuslän, Dalarna... Samt förstås Gotland.
Stickrenässans
På plats är också lärarna från Folkans ordinarie textilkurs så deltagarna fick även prova att arbeta med handstickningsmaskin. Dessutom har det varit inlagt studiebesök på ullspinneri och färgeri. Och på lördagskvällen var det modevisning av färdiga produkter.
- Och på rasterna öppnas små butiker med stickförpackningar etc.
I salarna samlades man efter intresse under olika varianter som "Stickning mitt levebröd och min glädje" eller "I Märta-Stinas tradition" kombinerat med "Älskade tröja vad vacker du blir".
Stickandet har ju upplevt något av en renässans under senare år och åter blivit populärt bland unga kvinnor.
För här var ännu kvinnodominansen total. En enda man hade tagit plats bakom stickorna. Ingvar Asplund, gymnasielärare från Örebro.
- Min farmor lärde mig som liten, jag var väl fem år och har hållit på hela tiden.
Några problem med retliga kamrater i skolan har han aldrig haft.
- Det var inga problem, för mig var det normalt och jag var förvånad när jag upptäckte att andra inte stickade.
Ingvar Asplund hade egentligen tänkt delta i kursen "Från lamm till kofta" på Folkan. Men den blev inställd och då tipsades han i stället om stickgillet.
- Nu får jag också lära mig lite om gotlänsk sticksöm och det är roligare med sällskap även om det går att lära sig på egen hand.
Ingvar hade därför valt att delta i den lokala avdelningen, "Gotländsk sticksöm" och "Gotländska stickmönster".
- Själv gör jag mest tröjor och jag ritar också ganska mycket själv, både modeller och mönster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!