"En enskild händelse"

Kritik på närmare 20 punkter.Men på Destination Gotland är man inte förvånad över något.- Haverikommissionen kom fram till samma saker som vi gjorde i vår egen utredning, säger vd Jan-Eric Nilsson.

Orutinerat. Krocken utanför Nynäshamn i somras orsakades bland annat av att alltför orutinerad personal hade ansvaret för ett av fartygen, slår Haverikommissionen fast i sin utredning. foto: maja suslin/scanpix

Orutinerat. Krocken utanför Nynäshamn i somras orsakades bland annat av att alltför orutinerad personal hade ansvaret för ett av fartygen, slår Haverikommissionen fast i sin utredning. foto: maja suslin/scanpix

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Gotland2010-06-16 04:00
Haverikommissionen radar upp faktorer som tillsammans föranledde färjekrocken där drygt 30 personer skadades lindrigt och två färjor fick tas ur trafik för omfattande reparationer.
Olyckan skedde 23 juni i fjol, och Destination Gotland anser att man redan nu genomfört en rad förändringar som ska leda till att något liknande inte sker igen.
- Olyckan var en enskild händelse. Du kan plocka bort en enda faktor, och den här olyckan hade inte hänt, säger Jan-Eric Nilsson, vd för Gotlandsbolaget, moderbolaget till Destination Gotland.

Tar allvarligt på kritiken
Han tar dock allvarligt på mycket av kritiken i utredningen.
- Det är väldigt allvarligt att inte passagerarna på snabbfärjan upplevde att de fick någon information efter olyckan, säger han.
- Vi har sedan dess haft utbildning och tydliga genomgångar, bland annat i hur man använder en mikrofon.
Är det så enkelt som att besättningen pratat i avstängda mikrofoner?
- Vi vet inte. Men både överstyrmannen och befälhavaren vittnar om att de har pratat in meddelanden, men det verkar inte ha gått ut...

Skärpta rutiner
Rutinerna för de anställdas byten av arbetspass med varandra är också skärpta. Numera får ingen byta något pass utan att få detta godkänt av personalavdelningen. Det byte som gjordes kort före olyckstillfället gjorde att snabbfärjan fick ett betydligt mer orutinerat manskap på bryggan.
- Ingen kände till det bytet. Det är helt klart att det inte får ske ett byte på det sätt som då skedde. De två som jobbade hade för lite rutin på snabbfärjan, säger Jan-Eric Nilsson.
Haverikommissionen uppmanar också Transportstyrelsen att se över kraven på personer som ska framföra liknande fartyg, och på Destination Gotland har nya rutiner införts vad gäller träning och utbildning för överstyrmän och befälhavare.
- Alla får nu simulatorträning, endera i Norge eller Göteborg, berättar Nils Nordström, företagets trafik- och säkerhetschef.

Bristfällig kommunikation
Utredningen visar att snabbfärjan bröt mot hastighetsreglerna och körde i 20 knop där blott 14 är tillåtet. Men Jan-Eric Nilsson tillbakavisar kritiken mot hög hastighet.
- Farten spelade ingen roll för olyckan, den hastighetsgränsen gäller längre ut.
Utredningen slår dock fast att båda fartygen höll en för hög hastighet:
- Fartygens farter var inte anpassade till rådande sikt- och trafikförhållanden, står det i utredningen.
I rapporten konstateras också att besättningen ombord på snabbfärjan ägnade mycket tid åt att leta efter en pärm med behövliga telefonnummer kort efter olyckan. Men några saknade nummer är det inte fråga om, menar Nilsson.
- Däremot hade vi för få radiokanaler och för bristfällig kommunikationsmöjlighet. Det har vi också förbättrat.
Destination Gotlands fartyg möts inte heller längre i den trånga passagen norr om Nynäshamn, som i rapporten benämns "det minst optimala området" att mötas i.
Haverikommissionen uppmanar Transportstyrelsen att...
...höja kraven på personer som ska framföra snabbfärjor.
...förbättra rutinerna för att se till att säsongsanställda har tillräckliga kunskaper för att bland annat hantera nödsituationer.
...se över hur nödplaner godkänns.
...utreda om striktare regler behövs för trafik genom farleden till Nynäshamn.
...utreda lämpligheten i ankringsplatser i området.
...se över rutinerna för kontroll av teknisk utrustning på fartyg.
Dessutom uppmanas Rikstrafiken att i samråd med Transportstyrelsen se till sjösäkerheten när avtal skrivs angående tidtabellsbunden passagerartrafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om