En epok på Gotland är slut
En epok på Gotland är slut och det var en sorgens dag i lördags när nedläggningsceremonin av P18 hölls på kaserngården.
För sista gången halades den tretungade örlogsflaggan. För sista gången tjänstgjorde Harald den fjärde och den siste i det rakt nedstigande ledet av gutafårsbaggar.
Nedläggningsceremonin inleddes på morgonen med flagghissning och medaljutdelning samt parad för fanan. Därefter hölls korum med biskop Lennart Koskinen i domkyrkan och marsch genom staden till Södercentrum. Ceremonin hölls på kaserngården där 450 personer deltog.
Blickar framåt
Talen inleddes av landshövding Marianne Samuelsson som ville försöka blicka framåt denna dag.
- Detta är en historisk dag. Nedläggningen av P18 kommer för lång tid att påverka den gotländska arbetsmarknaden och det kommer att kräva insatser för det samlade Gotland för att skapa nya arbetstillfällen och verksamheter.
Efterlyser idéer
Hon efterlyste idéer för nya marknader och menade att Gotland utvecklas till centrum för olika verksamheter.
- För den enskilde är detta en dag då gemenskapen bryts med arbetskamrater och tryggheten att gå till sitt arbete. En arbetsplats som har haft betydelse för hela gotland och för vår trygghet.
Arméinspektören, generalmajor Sverker Göransson, gick till talarstolen med "varmt men tungt hjärta", som han uttryckte det.
- Det är omvälvande och känslosamt, låt det vara det, sa han. Men det är viktigt för mig att framhålla att P18 alltid motsvarat de förväntade kraven.
Rätt eller fel beslut
- Vi tror att det här är rätt väg men först efter några år vet vi bestämt om det var rätt eller fel beslut. Ni behövs i den framtida armén. Hoppas att ni följer med in i framtiden, avslutade han.
Regementschef, överste Gunnar Karlson höll ett varmt och känslosamt tal.
- Med nedläggningen av Gotlands regemente bryts en nästan 200-årig tradition av utbildning av värnpliktiga på Gotland. Gotlands nationalbeväring skapades år 1811, nästan ett sekel innan värnplikten blev allmän i hela Sverige. I hundra år har soldater utbildats i dessa kaserner på Visborgs slätt som invigdes år 1905. Förbandet har hetat I17, I18 och P18 men kontinuiteten är obruten fram till vår tid.
Regementschefen framhöll betydelsen av traditioner och såg det naturligt att Gotlandsgruppen tar över regementets fana.
- Gotlands regemente läggs ned. Men minnet av Gotlands regemente kommer att leva kvar in i framtiden. Låt oss ha det i åtanke när fanan nu för sista gången förs i fanmarsch framför Gotlands regemente för att därefter troppas och överlämnas till Gotlandsgruppen. Låt oss vara stolta över minnet efter Gotlands regemente, avslutade han.
Därefter vidtog fanmarsch och troppning av fanan som sedan överlämnades till Gotlandsgruppen.
Minnessten
En minnessten avtäcktes slutligen med texten: "Gotlands regemente uppsatt genom en konvention antagen av gotlänningarna i december 1810 och Konung Karl XIII den 5 februari 1811 som Gotlands nationalbeväring. Nedlagt med Riksdagens beslut den 16 december 2004. Regementet var förlagt och övades på Visborgsslätt 1887-2005. Lägret anlades 1887 och kasernerna 1905".
Därefter halades den tretungade örlogsflaggan för sista gången och det blev alldeles tyst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!