En förbränningsugn ska ta hand om soporna framöver
En förbränningsugn för 125 miljoner kronor. Det är politikernas huvudalternativ för att ta hand om soporna i stället för att skicka dem till fastlandet. Det beslutet tog i går tekniska nämnden. Avfallshanteringen har ju varit den stora frågan för oss. Det känns skönt att sätta ner foten i den här frågan och det känns bra att vi ska ta hand om soporna på Gotland.
Det var tjänstemän på tekniska förvaltningen som förra året fick uppdraget att utreda den framtida sophanteringen på Gotland. Huvudalternativet är alltså att satsa på en förbränningsanläggning.
Men det ska ske i samarbete med Geab och Swedish Meats, dels för att förbränningen ska kopplas till fjärrvärmen, dels för att Swedish Meats ska kunna förbränna slakteriavfall.
<span class=MR>Samarbetspartners</span>
Först måste kommunen alltså få till ett samarbetsavtal. Sedan kommer det svåra. Var anläggningen ska finnas. Om detta finns inget besked i dag. Men kommunen kommer att få räkna med överklaganden. Det krävs också en behandling i miljödomstolen.
Tidigast någon gång efter år 2006 kan en ugn stå klar. Fram till dess fortsätter man att skicka hushållssopor till förbränning på fastlandet.
Men om man utgår från att förbränningen sker i en ny anläggning på Gotland så räknar man med att cirka hälften av alla gotländska sopor ska kunna förbrännas. Det innebär cirka 20 000 ton per år.
Den här lösningen innebär en liten fördyring för hushållen, 50 kronor mer i månaden i avgift. Någon tanke på att kräva att hushållen ska sortera fler saker än vad som sker i dag, finns inte. Det tror man inte är realistiskt.
<span class=MR>Finns en gräns</span>
Det finns en gräns. Att få hushållen att sortera ännu mera är inte någon lösning. Att Gotland också är en turistö gör inte sorteringen lättare, säger Tommy Gardell.
Allt kommer förstås inte att brännas på Gotland. Miljöfarligt avfall måste även i fortsättningen till fastlandet för destruktion. Men man tror att mycket av så kallat verksamhetsavfall, det vill säga företagens avfall, skulle kunna förbrännas i den nya ugnen.
Fortfarande finns ett alternativ till en ny ugn. Cementa är inte borta ur bilden. Men problemet där är att det krävs så rena sopor för att Cementa ska kunna använda askan i sin cementtillverkning. Detta skulle kräva ytterligare sorterande hos hushållen. Det skulle också bli ett dyrare alternativ än en ny förbränningsanläggning.
Totalt blir det cirka 2 000 ton aska per år vid en förbränning. Den askan ska då läggas på en deponi.
<span class=MR>Döda sällskapsdjur</span>
Ett annat ärende som gäller att ta hand om döda djur var uppe vid sammanträdet. Det gäller en förnyad fråga från länsveterinären om när kommunen tänker uppföra en kremeringsugn för döda sällskapsdjur.
Svaret från tekniska nämnden är att detta inte är en kommunal angelägenhet. däremot kan det förstås bli möjligt att genom Swedish Meats ta emot döda sällskapsdjur för förbränning om och när det blir en ny förbränningsugn.
Slutligen finns ett par andra delar i avfallsutredningen som politikerna får ta ställning till. Den ena är om man också ska satsa på kompostering, en investering på 20 miljoner kronor. Den andra delen är om man också vill satsa på rötning, en investering på 75 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!