Frågan om ett svenskt medlemskap i Nato har varit högaktuell den senaste tiden, och Gotlands strategiska läge i Östersjön har gjort ön till en viktig del i den stora debatten. Så sent som på torsdagen skrev Aftonbladet att man tagit del av den säkerhetspolitiska analysgruppens rapport som presenteras under fredagen, och i den varnas bland annat för Gotlands utsatthet. Enligt rapporten kan Ryssland ”försöka ta kontroll över Gotland” om Sverige står utanför Nato.
På söndag ska den socialdemokratiska regeringen fatta beslut om hur man ställer sig till ett svenskt medlemsskap i försvarsalliansen. Inför detta har partistyrelsen bett samtliga distrikt inkomma med sina tankar i frågan, och i måndags träffades den gotländska distriktsstyrelsen för att diskutera Nato. Enligt Ulla Pettersson, ordförande för Socialdemokraterna på Gotland, blev det tydligt under mötet att åsikterna spretar inom partiet.
– Vi hade en lång och omfattande diskussion. Det finns olika åsikter, och det är tydligt att det råder en stor osäkerhet och att det är en fråga som många våndas över, säger hon.
Även Hanna Westerén, gotländsk socialdemokratisk riksdagsledamot, säger sig märka av hur frågan om Nato får hennes vänner och kollegor inom partiet att våndas.
– Det här är ett ställningstagande vi inte trodde att vi skulle ställas inför, och det är ett beslut som fyller oss med både allvar och bävan. Kartan ritades om den 24 februari i år, och mycket av det man tidigare baserat sitt ställningstagande om Nato på har förändrats i grunden sedan dess, säger hon.
Hur ställer du dig till ett Nato-medlemskap? Är du för eller emot?
– Det är en svår fråga att svara på innan vi haft möte på söndag, men för egen del har jag allt svårare att se att vi ska kunna stå utanför.
Socialdemokraterna har traditionellt sett varit emot ett svenskt medlemskap i Nato, men i och med Rysslands invasion av Ukraina har många partiföreträdare öppet deklarerat att de ändrat åsikt. En av dessa är Tommy Gardell, vice ordförande i tekniska nämnden, som i SVT:s Rapport i förra veckan sade att ”alliansfriheten räcker inte längre. Nu krävs det nog att vi har Nato i ryggen”.
Partikollegan Meit Fohlin, som är oppositionsråd, är dock fortsatt emot att Sverige blir en del av försvarsalliansen.
– Generellt sett är jag väldigt tveksam. Min ryggmärg säger att stabilitet i Östersjön inte gynnas av att vi alla agerar hattigt och gör saker som vi inte gjort förut, säger hon.
Meit Fohlin är dock tydlig med att hon har stort förtroende för statsminister Magdalena Andersson och övriga statsråd.
– Jag är pragmatisk som politiker och person, och jag inser att jag egentligen inte vet det verkliga säkerhetspolitiska läget och det eventuella hot som finns mot Sverige. Utifrån det kanske min skepticism inte är relevant, och det är jag ödmjuk inför.
Något tydligt ja eller nej har inte Socialdemokraterna på Gotland skickat vidare till partistyrelsen, enligt Ulla Pettersson.
– Man har inte krävt något tydligt ställningstagande, utan det är vår diskussion som kommer att redovisas. Förutom det så har vi även gjort två medskick till partistyrelsen. Det ena är att vi inte får släppa tanken på fred och nedrustning, och det andra är att ett svenskt medlemskap ska förenas med krav på kärnvapenundantag på samma sätt som Norge och Danmark har.