"En futtig fråga om procentsatsen"
- Jag påstår att vi har gjort mer för den gotländska landsbygden än vad som har gjorts under tidigare majoritet. Jag tycker detta är en futtig fråga om procentsatsen.
Men han fick genast svar på tal av oppositionsrådet Eva Nypelius (c):
- Vad jag vet är det enda som utlokaliserats från Visby kultur- och fritidsförvaltningen till Lövsta. Jag anser att det krävs en helhet för att få en levande landsbygd, inte enstaka insatser.
När fullmäktige igår samlades på Borgen för det sista sammanträdet före valet den 17 september så förväntade sig många hårda dueller mellan maktblocken. Men i vart fall var inledningen inte så tuff.
Efter att regiondirektören Bo Dahllöf i korta drag redogjort för nuläget när det gäller "Struktur 2007", planeringen av kommunens stora omorganisation, och efter att ett par rena beslutsärenden avverkats, så blev det debatt kring en motion från centerns Eva Gahnström om att återinföra differentierad investeringsstöd.
För tre år sedan beslöt den sittande majoriteten att det räckte med en enhetlig stödprocent på 25 procent oavsett geografiskt område. Men centern kräver att man ska ha differentierat så som det var tidigare, med bidrag från 15 procent och upp till 35 längst bort från Visby.
Värdefullare jobb
- Både små och stora företag behövs och fem jobb i Sproge är värdefullare än 5 i Visby. Därför är det här med differentierat stöd ett viktigt regionalpolitiskt instrument. Kommunen måste stödja de företag som vill etablera sig på landsbygden, sa Eva Gahnström.
Kommunalrådet Jan Lundgren tyckte då att ett generellt stöd på 25 procent är lättbegripligt. Varpå Eva Gahnström replikerade att det är svårt att få banklån på landsbygden. Därför är stödet viktigt. Varpå Jan Lundgren påstod att han inte trodde på detta att det skulle vara svårare att få banklån bara för att man har företag på landsbygden. Eva Nypelius (c) tyckte var lite lustigt att Lundgren inte hört talas om att det är svårt att få låna på landsbygden.
Eva Nypelius hade också tagit fram statistik för 2005 som visar att tjugo stöd har betalats ut till företag i Visby och detta ska ge tjugo nya jobb. Men 22 företag på landsbygden hade fått stöd och där ska det kunna bli 31 nya jobb.
Så småningom blev det på centerns begäran en votering som slutade 40-20 för avslag på motionen. De elva moderaterna i fullmäktige avstod från att rösta. Här var man alltså inte överens inom den borgerliga Alliansen.
Enigt om nattdagis
Men var man oense om procentsatser för investeringsstöd så var man desto enigare om ett par andra motioner. En kom från socialdemokraterna Carina Grönhagen, Lilian Virgin och Christer Engelhardt om att ordna dagis på kvällar nätter och helger. Carina Grönhagen argumenterade engagerat såsom tidigare ensamstående med jobb på Gotlandsbolaget som blev av med jobbet och fick jobb i restaurangbranschen. Den gången fick hon höra att hennes föräldrar väl kunde vara barnvakt. Det var bara det att dom jobbade också.
- Det här är en socialdemokratisk fråga påstod hon. Inom LO-kollektivet är det väldigt många ensamstående föräldrar. 47 procent kunde inte jobba heltid utan tvingades jobba deltid för att lösa barnomsorgen. Nu ser jag med spänning fram mot vad man kommer fram till när det gäller att anordna barnomsorg under obekväm arbetstid, sa Carina Grönhagen.
Och hon fick stöd från borgerligt håll. Moderaternas Inger Harlevi tillstyrkte från talarstolen liksom kristdemokraternas Britt Smeds. Det blev också ja till ett tilläggsyrkande från Heidi Plisch (mp) att barn- och utbildningsnämnden ska ta reda på vad forskningen säger om att låta barn i åldrarna 1-6 år vistas på dagis på kvällar och helger.
Positivt om hospis
Ett brett stöd fick också vänsterns motion om att en utredning görs om att kostnadsberäkna och inrätta en hospiceverksamhet (omhändertagande i livets slutskede). Moderaten Inger Harlevi uttryckte sin belåtenhet med behandlingen av vänstermotionen. Vård i livets slutskede finns redan på lasarettets onkologavdelning, Gotlands sjukhem och en del andra vårdinrättningar Men ett hospis är också till för att ta hand om yngre svårt sjuka eller döende patienter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!