En grävande läns- museichef tar plats

- De kulturhistoriska värdena ska alltid ses som ett plus, inte som ett hinder, anser Lars Sjösvärd.Den första mars börjar han som länsmuseichef, och flyttar in i det nyköpta huset vid Gnisvärd tillsammans med hustrun Kerstin.

Söker nya utmaningar. Snart 58 år tyckte Lars Sjösvärd att det var dags att söka nya utmaningar. Om en dryg månad intar han Fornsalen, liksom det nyköpta huset i Gnisvärd, där arkeologen gärna gräver i trädgården.FOTO: HENRIK RADHE

Söker nya utmaningar. Snart 58 år tyckte Lars Sjösvärd att det var dags att söka nya utmaningar. Om en dryg månad intar han Fornsalen, liksom det nyköpta huset i Gnisvärd, där arkeologen gärna gräver i trädgården.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-01-26 04:00
Efter tio år som chef för Gävleborgs länsmuseum tyckte Lars Sjösvärd att det var dags för nya utmaningar. Att flytta ut på landsbygden blir en utmaning i sig för Stockholmaren som nu sålt det gamla kulturhuset i Gävle. Bättre planering, mer bussåkning och cykling är några ambitioner.
- Alla som gratulerat mig till den nya tjänsten säger att de ska komma och hälsa på, det gjorde de inte när vi flyttade till Gävle, skrattar Lars Sjösvärd och tar det än så länge mest som ett löfte.

"Hitta mera plus"
Avslappnat samtalande ger han intryck av en ödmjuk person. Samtidigt är han chef med ansvar för att verksamheten ska gå runt. Han har inte hunnit sätta sig in i det nya jobbet, men ser som en uppgift att "hitta mera plus".
Först kommer Lars Sjösvärd att acklimatisera sig, prata med anställda och fundera över eventuella förändringar, effektiviseringar och nya möjligheter för museet.
- Det finns mycket att göra även om man redan jobbar bra här, menar Lars Sjösvärd.
Han nämner mer fokus på miljöfrågor, kanske vad vi i dag kan lära av hur man levde förr, liksom integration och relationer som gutar haft till omvärlden.

Samarbete
Lars Sjösvärd vill att länsmuseet ska vara en självklar plats för turister, och att man ska synas än mer offentligt. Han tror på samarbete och ser nya möjligheter inte minst i etableringen här av Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar.
Eftersom han själv, efter arkeologutbildning på tidigt 70-tal, arbetat på Riksantikvarieämbetet i 22 år, så har han många kontakter där.
Arkeologin var också en av anledningarna till att han nu sökt sig till Gotland. Känsla av att "skapa" historien och ett par händelser som ung väckte intresset. De att som nioåring hitta ett svärd i backen, och när gymnasieklassen besökte Birka. Lars och kompisarna grillade korv och blev utskällda.
- Vi visste inte att vi inte fick göra så där. Då tänkte jag att jag minsann ska bli arkeolog och chef över den som skällde ut oss. Vi kände oss orättvist behandlade, berättar Lars.

Afrika lockar
Sen har vyerna vidgats. Framför allt Afrika har alltid lockat, där har både Lars och hustrun arbetat i kortare perioder i bland annat Somalia, Zambia, Tanzania och Madagaskar.
Bland erfarenheter som betytt mycket nämner Lars när han hittat en liten tärning i en grav i en av landets 20-talet så kallade rinkebyar ("krigarens by").
- Jag fick syn på en runristning, HaukeR, namnet på personen i graven. Det gav mig en kick, jag kände mig nära forntiden, förklarar Lars Sjösvärd.

Avhandling
Det gav också inspiration till den avhandling om rinkebyar som han kanske inte hinner slutföra förrän förordnandet här går ut till pensionen om sju år.
Segling, konst, musik och läsning är andra intressen. Men inte historiska romaner, det är lätt att bli kritisk.
- Jag har inte läst Arn, men jag ska nog se filmen.

Aktiv vänster
På 70-talet var Lars Sjösvärd aktiv i vänsterrörelsen. Beskriver sig själv som en långhårig och "hippifierad" deltagare vid Gärdet-fester och Almstriden i Kungsträdgården. Då gillade han Blå Tåget. I övrigt är det blandat, Rolling Stones, Mahler, Tom Waits, och även hiphop tack vare yngste vuxna sonen av tre.
- Jag är inte politiskt aktiv nu. Men jag tror på människan och på allas lika värde, förtydligar Lars Sjösvärd.
Han tycker att Gotland är en speciell plats. Intresset för natur och blommor kommer att få större utrymme här, inte minst i den egna trädgården.
- Jag gräver, Kerstin planterar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!