"En gudstjänst ska vara högtidlig och äkta, den får inte bli en show"
Om biskopstjänsten i Visby skulle utlysas i en platsannons så skulle nog Johan F Dalman inte söka.Biskopar brukar ju vara äldre än 42.Men när han nu är nominerad till biskopsvalet så benämns han ändå som en favorit.Vem är då Johan Dalman? GA ställde frågan till honom själv och mötte en man med många sidor.
När Kyrkans tidning gick igenom namnen och tog pulsen bland präster och lekmän i stiftet fann man att den yngste av kandidaterna, Verbums förlagschef Johan F Dalman, utmejslades som en klar favorit.
Men vem är han då?
GA ringer upp och Johan Dalman gör ett tappert försök att med några få ord besvara frågan:
Trebarnsfar. Från Göteborg. "Normalkyrklig" bakgrund..., börjar han. Men Johan Dalman är inte den korthuggna typen. Hans beskrivning av sig själv flödar snart av personliga minnen, erfarenheter och ställningstaganden.
Han tar det från grunden och börjar i den katolska lekskola där han placerades som barn. Johans föräldrar gillade pedagogiken där och på köpet fick pojken delta i nunnornas dagliga morgonbön.
Det väcke något hos mig och fröet började gro i samband med min konfirmation. Sedan ville jag bli präst.
<span class=MR>Studier i Uppsala och Oxford</span>
Under teologistudierna i Uppsala ägnade sig Johan Dalman inte bara åt ett aktivt studentliv som förste kurator på sin nation, utan forskade också och lade så småningom fram sin avhandling "Guds tilltal i det sköna". Med hjälp av ett Wallenbergstipendium fick han sedan möjlighet att forska vidare i Oxford. Hemkommen till Sverige jobbade han som komminister i Enköping innan han värvades till Kyrkans hus i Uppsala.
Som teologisk sekreterare formulerade Johan Dalman underlag för beslut i teologiska frågor. Det handlade om att fånga in och uttrycka kyrkans hållning i både teologiska och världsliga frågor och Johan lade sig vinn om att balansera väl mellan tidsenlighet och tradition.
Det finns ingen anledning att kasta bort det arv vi har med oss, förklarar han.
<span class=MR>Gränsöverskridande uppdrag</span>
Johan Dalman hade också ansvar för Svenska kyrkans arbete med Borgå-överenskommelsen som syftar till att överbrygga gränserna mellan kyrkorna i Skandinavien, Baltikum och Storbritannien.
Efter en period på Ärkebiskopens kansli fick Johan Dalman sedan den tjänst som förlagschef på Svenska kyrkans förlag Verbum som han har i dag.
Klivet över till näringslivet kändes stort till en början. Att driva ett företag, men ändå vara präst, kändes lite kluvet. Men Johan Dalman har hittat en väg för att klara balansakten.
Jag är mig själv. Och jag bär min prästkrage varje dag på jobbet för att påminna mig själv om att jag i första hand är präst.
Och det finns också mycket som vi inom kyrkan kan lära av näringslivet. Visst är det kommersiellt, men detta behöver inte innebära att det är smutsigt, utan det kan också föra med sig en ärlighet och en seriositet.
lSkulle du ha sökt tjänsten som biskop om den hade utlysts på vanligt sätt?
Förmodligen inte. Jag är ju bara 42 år. Men när jag nu är nominerad så känner jag glädje inför alla delar av detta! Det skulle vara roligt att få vara med ochfrån grunden forma det nya samarbetet mellan Visby stift och utlandsförsamlingarna. Jag tycker om att jobba med internationella frågor, jag älskade mitt internationella arbete med Borgå-överenskommelsen. Men jag känner mig samtidigt som en församlingspräst och jag tycker om att leda en organistion. Dessutom känner jag mig trygg i lärofrågorna. Biskopsämbetet i Visby innehåller ju allt detta.
På Gotland har det i debatten ibland märkts en klyfta mellan "hög- och lågkyrkligheten". Vanligt kyrkfolk har känt sig främmande för rökelse i Domkyrkan och ständig nattvard i gudstjänsterna.
lVar på skalan mellan det hög- och lågkyrkliga står Johan Dalman?
Jag är i så fall närmast högkyrklig, men jag vill inte spela ut olika kyrkotraditioner mot varandra utan jag vill hellre prata om "äktkyrklig". En gudstjänst ska vara högtidlig, men den får inte bli en show det måste finnas själ och glädje i den. Den måste vara äkta. Och jag tycker att både hög- och lågkyrkligheten kan bli en slags show ibland.
Hela familjen Dalman, hustrun Margareta och de tre barnen, är med på att flytta till Gotland om Johan Dalman väljs till biskop här. Johan själv skulle tycka om att bo på en ö, nära havet.
Det skulle vara som att komma hem lite grann. Jag är uppvuxen på landet, alldeles intill havet.
Och det skulle i så fall inte heller vara första gången som familjen Dalman etablerade sig här på ön. Dalmansporten i ringmuren är välkänd för alla och vice landshövding Dalman det var faktiskt en förfader till Johan F.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!