Handlaren Paul "Dino" Larsson öppnade Ica Maxi i Visby 2007 och sedan dess har man expanderat. I dag har stormarknaden växt till att vara en av Gotlands största arbetsgivare med 130 anställda på lågsäsong och 100 till under sommaren.
– Vi är i ett generationsskifte och jag planerar att lämna över företaget 2022. Vi vill skapa en butik som ligger i framkant efter konstens alla regler innan dess, säger Paul Larsson.
Men att bygga om en butik är inte bara att göra. Det är en hel vetenskap bakom strukturen.
Enligt egna undersökningar om hur stormarknader bör utformas så försvinner det som kallas "tvingande kundvarv". Konceptet innebär att kunderna måste gå genom hela butiken innan de kommer fram till kassan. Alla som handlat på Ikea känner till upplägget. Nu försvinner modellen från Ica Maxi.
– I dag pratar vi om en personalisering digitalt, men inte i butiken. Samtidigt har vi väldigt olika behov och beteenden. Alltifrån de som handlar för dagen, kompletterar, storhandlar eller för den som kan bära allt i en hand eller fyller en vagn. Därför vänder vi på allt och öppnar upp hela butiken, säger Moa Lilja.
Det ska bli lättare att hitta och få översikt i butiken, allt är en del av ett nytt koncept där Gotland är pilotområde. En annan del av förändringarna är att man nu bygger ett dubbelt så stort bageri.
– Vi ska kunna sälja skivat bröd bakat från grunden på mjöl från Labans kvarn, säger "Dino".
Ett fullskaligt produktionskök ska också byggas, detta för att möta en större efterfrågan på färdiglagad mat – och för att minska matsvinnet.
Handeln är inne i en enorm omställning där e-handeln är motorn. För matbutikerna märks den inte lika tydligt som i andra delar av handeln, men den ses som en viktig del för att vara relevant i framtiden.
– För vår del ökar den med tresiffriga procenttal varje år. Samtidigt tror jag handeln i butik kommer fortsätta vara störst under många år, säger Moa Lilja.
I samband med den stora ombyggnaden kommer entrén till stormarknaden att flyttas. Den återvänder till den plats där den låg när Ica Maxi öppnade 2007. Det innebär att kunderna kommer att gå in från parkeringen och rakt in i frukt- och gröntavdelningen.
En stor och kostsam men mindre spektakulär nyhet är att stormarknaden byter ut samtliga kylar och frysar, samt byter till led-belysning. Det är en del i en stor energieffektivisering.
– Den kommer att minska vår energiförbrukning avsevärt, säger Moa Lilja.
Arbetena är redan igång och väntas bli klara i maj.